27 Април 2024 г. Събота

Преглед на международните вестници за 3 декември

2010-12-03 18:53:55

Американският посланик в Кабул нарича Хамид Карзай "параноик", "слаб" и "прекалено самоуверен" лидер, който няма да спре критиките към Съединените щати, пише Ню Йорк таймс, като се позовава на секретна дипломатическа кореспонденция, публикувана от "Уикилийкс". Според вестника разкритията може да влошат и без това обтегнатите отношения между Вашингтон и Кабул, макар засега двете правителства да омаловажават публикациите на сайта.

Американски военни са обвинявали британците, че не са успели да гарантират сигурността в афганистанската провинция Хелманд, пише Дейли телеграф, който също се позовава на "Уикилийкс". Според всекидневника сегашните разкрития възраждат болезнени спомени за британското изтегляне от Басрa, Ирак, където командването на САЩ директно заяви, че армията на Нейно величество се е провалила.

С Карзай се съгласихме, че британците не са годни за задачата да гарантират сигурността в Хелманд, пишат американски дипломати от Кабул през 2008 г. , цитирани от Гардиън.

Очаква се основателят на "Уикилийкс" да бъде арестуван в следващите дни, пише Индипендънт. Шведските власти издадоха нова заповед за арестуването му, тъй като в оригиналната заповед имаше процедурна грешка. Заповедта е изпратена до британската Агенция за тежката организирана престъпност, от която се очаква да инструктира Скотланд Ярд за арестуването на Асандж.

"Кремъл се отрича от собствените си медии", пише в заглавие московският Независимая газета. В годишното си послание към парламента президентът Дмитрий Медведев поиска тази седмица от регионалните и градските власти в Русия да се освободят от страничните си дейности и активи. Идеята донякъде бележи отказ от инициативата в предишното му послание за осигуряване на равен достъп на партиите до местните медии.

Големите наводнения, предизвикани от проливните дъждове в Сърбия, са една от основните теми на сръбските вестници днес. Вестник Данас съобщава, че вече са евакуирани над 140 души от районите, засегнати от наводнения при повишаването на нивото на река Дрина. Местните власти обявиха извънредно положение, наложена е и забрана за ползване на водата за пиене поради замърсяване на някои от водоизточниците, посочва вестникът. 

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи програмата си по изкупуване на държавни облигации, но без да разширява обхвата й, коментира германският в-к „Ханделсблат”. Запазването на темпото беше подчертано от управителя на ЕЦБ Жан-Клод

Трише след срещата на Съвета на ЕЦБ в четвъртък.

През последните няколко дни се появиха спекулации, че ЕЦБ трябва да разшири закупуването на облигации, от закъсалите страни от еврозоната, за да успокои международните пазари. Европейският комисар по валутната политика Оли Рен беше сред хората, призовали за разширяване на програмата.

В допълнение Съветът на ЕЦБ взе решение помощите за ликвидността на банките да бъдат продължени най-малко до април 2011 г. Основният лихвен процент от 1 % остана непроменен, както се очакваше.

***

Въпреки че тежко задлъжнелите Гърция, Ирландия и Португалия дестабилизират семейството на страните, търгуващи с общата европейска валута, изтеглянето от еврозоната не е възможно нито за Финландия, нито дори за Германия, коментира финландският в-к „Аамулехти”.

Освен че е юридически невъзможно, отделянето от единната валута би причинило огромни икономически и политически турбуленции. Според американския икономист Бари Айхенгрийн оттеглянето би изискало дълга подготовка, която би обезценила еврото предварително, причинявайки катастрофална икономическа криза.

Според икономистът от финландската Национална банка Юхо Костиайнен икономическият успех на Швеция, например, е резултат на добре регулираната икономика и разнообразната структура на производство, а не на оставането й извън еврозоната.

***

Очаква се основателят на „Уикилийкс” да бъде арестуван в следващите дни, пише „Индипендънт”. Шведските власти издадоха нова заповед за арестуването му, тъй като в оригиналната заповед имаше процедурна грешка. Това забави ареста на 39-годишния австралиец, издирван заради сексуални престъпления, който се намира във Великобритания от октомври. Заповедта е изпратена до британската Агенция за тежката организирана престъпност, от която се очаква да инструктира Скотланд Ярд за арестуването на Асандж. 

По-рано източници на британската полиция информираха, че са получили писмо от адвоката на Асандж Марк Стивънс, който се намира във Великобритания. Той им е дал информация как да установят контакт с Асандж в случай на нужда. 
Когато бъде арестуван, основателят на "Уикилийкс" ще се появи на изслушване за екстрадиция, коментира изданието. Ако откаже да бъде екстрадиран, съдия ще вземе решение дали да бъде извършена екстрадицията му до Швеция. 

Междувременно в интервю за австралийски вестник майката на Асандж защити сина си. Тя коментира решението му да публикува хиляди американски документи с класифицирана информация на сайта „Уикилийкс” с думите, че той прави добро нещо, борейки се с „лошите”. Тя описа сина си като "герой в интернет" и заяви, че се тревожи, че "силите, които са изправени срещу него, са прекалено големи". 

***

Европейският съюз иска да сложи край на безнаказаността за шофьорите в ЕС, които много рядко плащат глоби за нарушаване на законите за движение по пътищата извън родната си страна, пише полският в-к „Газета виборча”.

Проект на европейска директива предвижда властите на отделните страни да обменят информация за регистрацията на колите и шофьорите им получи предварителното одобрение на министрите на транспорта на страните от ЕС.

Мярката предвижда създаването на специална система за обмяна на данни, която да позволи разпознаването и глобяването на чуждестранните шофьори, нарушили правилата. Очаква се директивата да получи одобрението на европарламента без проблеми и да влезе в сила от 2012 г.

***

Ирландските граждани са изправени пред още една тежка сутрин, след като дългата и студена нощ замрази настилките по шосетата и тротоарите на страната, пише в-к „Айриш таймс”.

Летището в Дъблин работи след усърдна работа на екипите по почистване на снега и леда от пистата и пътеките за рулиране през нощта. Въпреки това се препоръчва пътниците да се консултират с авиокомпанията си, преди да тръгнат към летището.

Повечето влакове се движат нормално, като маршрутите на някои линии са съкратени.

Условията за пътуване по много от основните пътни артерии в страната са крайно тежки.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати