29 Март 2024 г. Петък

Кой и къде разследва Румен Петков?

2010-12-03 17:34:13

Tемата за отнетата американска виза на бившия вътрешен министър и настоящ червен депутат Румен Петков заприлича на сюжет на мистерия. Настоятелните въпроси на журналистите какви са причините за отнемането на визата му породиха повече въпроси, отколкото отговори. 

След като преди ден посланикът на САЩ у нас заяви, че визата е отнета заради разследване срещу депутата, днес той отново застана зад думите си.

„Правителството на САЩ отне визата на Румен Петков на базата на информацията за водено криминално разследване“, заяви Джеймс Уорлик. Той отказа да даде повече информация с мотива, че няма да коментира текущо криминално разследване.

Изказването си посланикът направи по време на представянето на резултатите от проучване за реформата в българската прокуратура в присъствието на главния прокурор Борис Велчев.

Велчев обаче обясни, че разследване срещу Румен Петков не се води. Поне не в прокуратурата на Република България.

„Вие знаете, че г-н Румен Петков е народен представител. Знаете, че разследване срещу народен представител може да започне едва след като приключи процедурата по снемането или по отказа от неговия имунитет. Това е публичен акт. Ако той се беше случил, щяхте да знаете за него“Нямам коментар. Разговорите ни с г-н Уорлик не случайно бяха на 4 очи“.

Той допълни, че ако се води разследване срещу български гражданин в чужда страна, властите там трябва да потърсят българската прокуратура, ако имат нужда от съдействие, а не родните власти да звънят и да се интересуват.

Информацията за отнетата виза на Румен Петков бе оповестена преди дни, докато се вихреше друг скандал с участието на ексвътрешния министър. В средата на октомври шефът на митниците и бивш директор на ГДБОП Ваньо Танов, а впоследствие и Цветан Цветанов, заяви, че Петков е осигурявал "чадър" над Братя Галеви.

Те визираха срещата между Петков и Галеви през 2006 г. на басейна "Спартак" с посредничеството на тогавашния съветник в ДАНС Алексей Петров. Според Ваньо Танов на срещата е бил преразпределен пазарът на наркотици, а договорката е касаела Галеви и Златко Баретата.

Освен съвпадането във времето между двата скандала обаче до момента никой не е направил връзка между отнемането на визата на Петков и въпросната среща.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати