29 Март 2024 г. Петък

Депутатите приеха изцяло Бюджет 2011

2010-12-03 09:07:55

След 14 часа дебати депутатите приеха на второ четене Бюджет 2011. 

Бюджетът беше първа точка от дневния ред и до 14 часа на 2 декември се предаваше пряко по БНТ и БНР. След това обаче народните представители продължиха да си обсъждат и гласуват точките от бюджета без национален ефир.

Финансовият министър Симеон Дянков присъства на част от дебатите, но не взе думата. Опозицията разкритикува бюджета в частта му за приходи и разходи. Едно от обвиненията в него беше, че се съобразява с изборите през 2011 година за местна власт и президент.

Други бяха за сивия сектор, за малкото пари за образование, за "национализацията" на резерва на НЗОК.

В макрорамката на Бюджет 2011 г. е предвиден икономически растеж от 3,6% на годишна база. Дефицитът в републиканския бюджет за 2011 г. e от 2,16 млрд. лв. Приходите в бюджета са 16,076 млрд. лева, а разходите – 18,23 млрд. лева. Брутният вътрешен продукт трябва да е над 77 млрд. лева.


Републиканският бюджет е част от общата консолидирана програма за 2011 г., в която се включват и средствата за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса и други.

По консолидираната програма се очаква дефицит от 1,9 млрд. лева.

За МВР през 2011 г. са предвидени 99 млн. лв. приходи и 1,006 млрд. разходи. Министерството на отбраната разполага с 990 млн. лв. за разходи и трябва да направи 62 млн. лв. приходи.

За Министерството на труда и социалната политика предвидените разходи са 952 млн. лв. Министерството на здравеопазването ще направи 712 млн. лв. разходи и 40 млн. лв. приходи.

Бюджетът за култура е в размер на 94 млн. лева. Държавната субсидия се ограничава до 7 игрални и до 14 документални филма и финансирането ще става само по възможност.

Досега това е бил минималният брой филми, спонсорирани от държавата. Предвижда се средствата да се отпускат, „ако има такава възможност”, а досега беше записано те да се отпускат задължително.

От 12 до 15 часа пред парламента имаше протест на тютюнопроизводители, които настояваха за повече пари в бюджета за преструктурирането на отрасъла и за други дейности. Те получиха подкрепа от депутати от ДПС и Коалиция за България, а земеделският министър ги увери, че ще имат повече пари, ако догодина има преизпълнение на бюджета.

Според тютюнопроизводителите, така имало частичен напредък по техните искания, 73-те милиона евро обаче, които искаха да влязат в бюджета, не бяха гласувани, съобщава Агенция "Фокус".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати