25 Април 2024 г. Четвъртък

Колко ниска топка е елитът ни

2010-12-02 19:23:09
Попадение точно в десетката. Няма друг начин, по който да се окачестви експериментът на колегите от bTV и „168 часа” с „лекото изкушение”, на което подложиха българските депутати. 

Колкото и да се правят на интересни народните представители, отговори от сорта "ама не бях само аз" или "работата на депутата не е само в залата" звучат нелепо. 

Факт – бягат от час за един телефон на далавера. Какво да си мислим за изкушенията, които предлагат големите проекти например? 

Е, те сигурно не са за 16-те от постановката на колегите. На тях им стига по-малко. 

Още по-сериозното попадение от експеримента обаче е, че онагледи пределно конкретно начина на мислене на българина, че няма нищо лошо в това да се облажиш лекичко.

Комунистическата поговорка „който не краде от държавата, краде от семейството си” все още важи. За съжаление не само сред депутатите. 

Защото често просто не ни се налага да правим избор дали да се изкушим или не. Проблемът е, че изобщо не виждаме нищо неморално в предложение като направеното към 38-те. 

Най-важни обаче са изборите на стожерите, на тези, които задават нормите, и на тези, които задават въпросите.

Ако перифразираме латинската пословица „Кой ще пази пазачите?” с въпроса „Кой ще чете морал на моралистите”

И още нещо – посещенията на властта в чужди държави, често екзотични, винаги са съпроводени от сериозна журналистическа маса. 

В същото време, когато преди години кметът на София Бойко Борисов предложи на американски репортер да му плати пътуването до България, за да даде отговор на разследването му срещу себе си – колегата беше категоричен и ясен – техният журналистически кодекс не го позволява. 

А нашият етичен кодекс позволява ли пътувания в чужбина на държавни разноски? Не. 

Хубаво е да внимаваме в детайлите, както ни показаха колегите от "168 часа" и bTV, защото дяволът е скрит в тях. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати