19 Април 2024 г. Петък

Във Варна бе открита първата пътна отсечка у нас, осветена по технологията LED

2010-12-02 18:14:22
Днес във Варна официално бе включено осветлението на първата пътна отсечка в България, оборудвана с осветителни тела по технологията LED.

Проектът включва 186 осветителни елемента, клас А, инсталирани по протежение на 3,8 км между Летище Варна и града. Демонстрационният проект е изпълнен  в унисон с Директива 2005/32, приета от Европейския съюз за използване на енергийно ефективни продукти. 

LED осветлението е доставено от компанията "Интерсервиз Узунови" – ексклузивен представител на японския технологичен гинат "Шарп" (SHARP) за България. Това е и първият проект за  LED улично осветление с оборудване на японската компания в Европа.

С тази отсечка Варна става първият град в България, който внедрява еко-съобразни осветителни тела. Освен до значително намаляване на разходите за електроенергия това ще доведе и до значително намаляване на емисиите на въглероден двуокис, а липсата на вредни материали в производствения цикъл на осветителните тела ще предотврати замърсяване на околната среда. Това каза при откриването на отсечката Хироши Сасаока, президент и изпълнителен директор на компанията "Шарп електроникс Юръп" (Sharp Electronics (Europe) GmbH). По думите му "Шарп" е превърнала опазването на околната среда в неразделна част от своята корпоративна култура. За целта компанията е разработила т.нар.Super Green Strategy – стратегия за екосъобразен бизнес и производство на енергоспестяващи и енергопроизвеждащи продукти в модерни екологични заводи, по утвърдени високи еко стандарти и с отговорно отношение към рециклирането.

Производството на осветителни тела по технологията LED е едно от последните продуктови направления на "Шарп". Производството на светодиодни лампи за улично и парково осветление е плод на 39 годишна изследователска дейност на японската компания, каза още Сасаока. "Основно предимство на новата технология, освен пълната съвместимост с екологичните стандарти на ЕС, е и голямата икономичност", обясни той. По думите му разликата в мощността между старите лампи и новите по LED технологията е 100 вата. Това гарантира икономия на разходите за електрическа енергия с около 40% при запазване на осветителността на 10 000 лукса.

Гаранцията на новите осветителни тела е 15 години срещу 10 на досегашните. Освен това SHARP гарантира, че подмяната им за този срок няма да се наложи, тъй като при LED технологията животът на осветителните тела е 60 000 часа. Само за сравнение крушките от стария натриев тип се подменят поне два пъти годишно. Новите LED лампи не привличат и насекоми, с което се спестяват и средства по почистването им.

"С тези предимства, на практика LED технологията дава между 35 и 40% намаление на разходите за електроенергия и над 90% намаление на разходите за текущо поддържане на уличното и парково осветление, в сравнение с използваните масово в България натриеви крушки", каза Красимир Узунов, управител на "Интерсервиз Узунови".

Новата демонстрационна осветителна система, която днес бе открита във Варна,отговарят на всички изисквания на европейската директива за използване на енергийно ефективни продукти.  

"Ние в "Интерсервиз Узунови" съвместно с японския гигант SHARP, сме готови да предложим цялостен проект за обновление на уличното осветление на Община Варна със светодиодни осветителни тела", каза още Красимир Узунов, който е и общински съветник в града.

По думите му очакваната икономия от разходи за електроенергия в община Варна е над 5 млн. лв. за следващите 15 години. Тя ще стане възможна след инсталирането на около 6 000 лампи. "Към тази цифра трябва да бъдат добавени и спестените разходи за поддръжка на уличното осветление в размер на над 15 млн. лв. за следващите 15 години", добави още Узунов.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати