19 Април 2024 г. Петък

България - страна на ниските данъци и нископлатения труд

2010-07-04 23:52:06
Има необходимост от промяна на модела на заетост, зове Първанов 

"Трябва да признаем, че страната ни е място не само на ниските данъци, но и на нископлатения труд", обяви президентът Георги Първанов при откриването на третата поредна дискусия по негова инициатива, посветена на заетостта в условията на криза.

По думите на държавният глава точно в това е големият парадокс - "България, която е със сравнително висококвалифицирана работна ръка, а на този фон - с такава деквалификация на труда".

"Изправени сме пред необходимостта от дълбока промяна в самия модел на заетост, която може да се извърши само ако се промени моделът на икономика и растеж - от обслужващ, на аутсорсинга към модел, ориентиран към високи енергоспестяващи и екологични технологии, с висока добавена стойност", обясни той.

По думите на Първанов България се нуждае от индивидуализиране и диференциране на формите на заетост, от гъвкаво работно време и  мобилност.

"В годините на прехода коренно се промени икономиката и оттук - структурата на заетостта, цели професии залязоха и изчезнаха от пазара на труда, особено инженерните, нарасна заетостта в търговията и услугите, туризма, добивната промишленост.

Това, за съжаление, е заетост, свързана с нискоквалифицирани дейности, с евтина работна ръка, полагане на повече труд при по-ниска производителност", продължи анализа си президентът.

Той призова да се направи реалистична прогноза за нивото на безработица през есента, а не да се чакат нови сътресения на пазара на труда.

"Това ще ни позволи за видим реалните процеси, които вървят, не просто да градим антикризисните мерки, а по- дългосрочна политика", смята Първанов.

Той припомни целта на ЕС - постигане на 75% заетост на хората в трудоспособна възраст до 2020 г. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати