26 Април 2024 г. Петък

Мафия за бързи кредити мами плевенчани

2010-12-02 15:52:39

Стотици жители на Плевен през последните месеци са станали жертва на измамници, теглили микрокредити на чуждо име чрез кражба на лични данни. За новата престъпна схема алармираха вчера и от прокуратурата в Плевен, като призоваха жертвите на схемата да подадат жалби до обвинението.

Напоследък на територията на град Плевен и областта зачестиха случаите на нерегламентирано използване на лични данни без съгласие на титулярите им, като по този начин се теглят кредити от името на хора, които не подозират за това, заяви прокурор Добринка Матеева, говорител на Окръжна прокуратура – Плевен, информира "Посоки".

От името на обвинението тя призова гражданите, пострадали от подобно посегателство, да се обърнат с писмени жалби, адресирани до Районната прокуратура – Плевен, за да може да се тръгне по следите на измамната схема.

Според потърпевши на кредитната мафия в града схемата работи от началото на лятото, като ужилени има вече в цялата страна.

Само в Плевен жертвите са стотици. Нищо не подозиращи, те получават след това писмо или телефонно обаждане, че дължат суми, взети чрез бърз кредит по интернет.

Сумата, която се съобщава обикновено, е, че са изтеглили кредит от 160 лева, като тази цифра съответно е нараснала доста и от дължимите лихви. В моя случай първо реших, че става дума за някаква грешка, разказа Д.М. После станало ясно, че грешка няма и дължи тези пари.

За какво става дума?

Фирма за микрокредитиране отпуска до 240 лева. Това става чрез изпращане на sms или по e-mail.

Данните, които се подават, са три имена, ЕГН, адрес, телефон за връзка и номер на банковасметка и банка, съответно, обясни преди време в ефира на bТV гл. инспектор Калин Григоров, сектор „Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР-Плевен.

Организаторът на схемата наемал различен брой лица, които откриват до 10-15-20 банкови сметки на тяхно име. По тези банкови сметки се превеждат съответно сумите от фирма X. След което лицето отива, изтегля сумата и срещу 20 лева от получените суми предава останалата част от парите на организатора на схемата.

Изпълнителите в схемата имат и друга задача. Те откриват и специални телефонни номера на свое име, които попълват като телефон за връзка при кандидатстването за кредит. Плевенските полицаи са засекли граждани от ромски произход, регистрирали на свое име по неколкостотин телефонни карти.

А що се касае до данните, необходими за тегленето на бърз кредит в интернет, то те могат да бъдат взети буквално от всякъде - включително от пощенски съобщения, които съдържат личните данни на получателя.

Когато фирмата кредитор не получи парите си, тя продава задължението на фирма за изкупуване на лоши кредити. Тя от своя страна прави всичко възможно да си върне парите.

Така жертвите научават за схемата месеци след като парите са изтеглени, чак когато фирмата за лоши кредити ги заплаши със съд.

В Плевен вече има образувани няколко досъдебни производства - всичките обаче са срещу подставени лица, изтеглили пари по новата схема. Докато организаторите остават в сянка, изпълнителите са обвинени в измама по чл. 209 от Наказателния кодекс. Законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати