20 Април 2024 г. Събота

Пазарът на труда и образованието ще се реформират с 830 млн. лв. от ЕС

2010-12-02 11:04:01
Нови схеми за близо 833 млн. лв. за повишаването на квалификацията на заетите и безработните, за създаването на по-добри условия на труд и подобряване на качеството на образованието ще бъдат отворени догодина.

Операциите се финансират по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" със средства от Европейския социален фонд и ще работят през следващите три години. Така бюджетът на програмата набъбна до 2.3 млрд. лв., които трябва да се усвоят до края на 2013 г. До момента са договорени 43.5% от тези средства, а догодина това трябва да се случи с още 40% от парите.

Целта на средствата е да се подкрепи пазарът на труда и започналия процес на настаняване на деца с увреждания и без родители в приемни семейства и специални центрове. Осем от схемите са насочени към работодателите, заетите и безработните.

Очакваме чрез тях през 2011 г. да задържим безработицата до 9.4%, както и да се увеличи заетостта, каза зам.-министърът на труда Красимир Попов. За средствата могат да кандидатстват работодатели, регистрирани в бюрата по труда безработни и заети.

От тези 833 млн. лв. 520 млн. ще получи министерството на образованието за 11 операции (виж карето). Те са предвидени за реформи в сектора до 2014 г. - обучения на учители, нови учебни програми, помощ за млади учени, стипендии. Реално от средата на 2011 г. тези пари ще се влеят в образованието и науката, каза министър Сергей Игнатов.

Новите програми

"По-близо до работа" - 9200 души, започнали работа в друг град, 12 месеца ще получават пари за транспорт. Работното им място трябва да е на не повече от 80 км от дома. Средствата ще са равни на двупосочен билет за най-евтиния обществен транспорт. Бюджетът на програмата е 37 млн. лв. Целта й е да стимулира трудовата мобилност. Мярката ще е насочена към новоназначени. Заявленията за включване в програмата трябва да се подадат до месец след подписването на трудовия договор. Работодателите на одобрените за схемата ще получат по 150 лв. за въвеждащо обучение на всеки нов работник.

"Аз мога повече" - 25 хил. работещи ще получат ваучери за безплатно професионално обучение. Други 41 хил. ще изкарат курсове по чужд език и компютърна грамотност. За ваучери ще се кандидатства в бюрата по труда. Бюджетът на операцията е 50 млн. лв. Няма да има ваучери за професионално обучение, свързани с обществената сигурност и отбрана, услуги за дома, религия, селско и горско стопанство.

"Социални иновации в предприятията" - фирмите ще могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта с проекти за подобряване на социалния климат. С парите ще може да се създават кътове за децата на работниците, столови и други. Общият бюджет е 37.8 млн. лв. Максималната сума, която може да бъде отпусната за един проект, е 390 хил. лв.

"Безопасен труд" - работодателите ще могат да получат до 200 хил. лв. за подобряване на условията на труд в предприятията, като организират обучения и осигурят работно облекло, предпазна екипировка и оборудване. Бюджетът на схемата е 70 млн. лв.

За професионално обучение - за квалифицирането на 9 хил. затворници са осигурени 5.5 млн. лв. За 2 хил. младежи без работа и трайно безработни Агенцията по заетостта и българско-германските центрове за обучение ще получат 6.8 млн. лв. С тях трябва да се осигурят обучения за професионална квалификация, чужд език и компютърна грамотност.

За подобряване на образованието - 180 млн. лв. са предвидени за деца от много малки градове и села, в които няма училища. Целта е в над 700 средищни училища, които ще приемат тези деца, да се въведат целодневни занятия от първи до осми клас.

За ученически и студентски практики - отпускат се 90 млн. лв. за обучения в реална работна среда. Стажовете трябва да обхванат 120 хил. души.

За квалификация на учители - 75 млн. лв. е бюджетът на мярката и по нея трябва да бъдат обучени 42 хил. преподаватели. 15 млн. лв. са осигурени за заместници на учителите, които ще отсъстват заради курсовете.

За подобряването на висшето, общото и професионалното образование - 18 млн. лв., с които трябва да се разработят и въведат нови държавни изисквания и стандарти във всички степени на образованието.
 
За подкрепа на млади учени - 10 млн. лв. за проекти и издръжка на докторанти и специализанти.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати