25 Април 2024 г. Четвъртък

Яжте риба, но внимавайте каква

2010-12-02 10:34:17

Рибата е вкусна и много полезна. Факт е обаче също, че тя се превръща в застрашен от изчезване вид. Ето защо "Грийнпийс" вече за пети пореден път издава наръчник с "позволените" за консумация видове риба, предаде радио Дойче веле.

Шаранът и пъстървата могат да се използват без никакви скрупули, но не и змиорката и морският костур. Други любими видове риба като треската, херингата и сьомгата се препоръчват само до известна степен.

При тях потребителите би трябвало да се вглеждат по-внимателно в етикета – мястото и начинът на улавянето им би трябвало да съдържат информация дали продуктът е от ангажиран с поддържането на околната среда рибарник.

За да не опразним моретата...

"Ако потребителите проявяват достатъчно екологично съзнание в търсенето, могат да окажат огромно влияние върху защитата на рибните видове", казва морската биоложка Ирис Мен от "Грийнпийс", според която от потребителите и търговците на хранителни стоки зависи дали в морето ще остане риба – тема, която придобива все по-голяма важност с всяко следващо политическо решение за квотите за риболов, подчертава Мен.

Германците ядат средно по 15,7 кг риба годишно, сред фаворитите са сьомгата от Аляска, херингата и обикновената сьомга. Най-често рибата се купува дълбоко замразена – 34 процента, следват консервите и бурканите с 26 процента. Прясната риба формира само 9 процента от оборота.

Най-новите политически решения показват колко необходима е подкрепата от страна на потребителите и търговците на храни за запазването на рибните видове. Макар червеният тон да е вече на ръба на оцеляването си, миналия уикенд отново бяха определени квоти за неговия улов. Освен това бяха одобрени квоти за дълбоководните риби като атлантическия големоглав костур и синята треска, макар и тези риби да са на изчезване.

Мисля, значи съществувам

На базата на научните данни за наличните количества риба "Грийнпийс" актуализира ежегодно своя наръчник със съвети за покупката на риба. В сравнение с миналата година например са се променили оценките за сардините и пангасиуса. И двата вида риба сега се определят като само частично препоръчвани.

В проучването на "Грийнпийс" са обхванати общо 80 вида, като от природозащитната организация смятат, че не е достатъчно да се оценява само количеството – важно е да се имат предвид условията за развъждане на съответния вид риба, както и начините на улова и доколко те имат отражение върху околната среда.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати