16 Април 2024 г. Вторник

Уорлик: Петков много добре знае защо му е отнета визата

2010-12-02 10:30:30

Отнемането на визата на Румен Петков няма нищо общо с ГЕРБ или вътрешната политика. Става дума за текущо криминално разследване, което касае и него,  и г-н Петков знае много добре защо му е отнета визата, заяви пред bTV посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

"Той бе привикан в посолството и му бе обяснено защо му се отнема визата. Той не отговаря на условията за виза според американското законодателство”, допълни той.

„Такова решение не вземаме лесно, много рядка мярка е и ние го правим на базата на анализи, и факти. Това няма нищо общо с министър Цветанов или Танов. Решенията, които ние сме взели, не са на базата на това, което казват политиците. Щяхме да отнемем визата дори и да нямаше обществена дискусия по темата”, каза още Джеймс Уорлик.

Посланикът увери още, че няма връзка между приемането на задържани лица от Гуантанамо в България и програмата за безвизов режим за САЩ.

Ние не се интересуваме от събирането на биометрични данни на български граждани, коментира още Уорлик във връзка с информацията, изнесена от сайта Уикилийкс.

"Отново искам да подчертая, че няма да говоря по конкретна директива или искане от нас, но по отношение на биометричните данни, не зная да ни е нареждано да събираме такива данни”, допълни той.

Разработили сме в здраво сътрудничество и то в области, където преди не се е работило, заяви посланикът, като уточни, че това са организираната престъпност и корупцията.

„Изнасянето на информацията в тези телеграми е престъпно деяние, което трябва да се преследва в САЩ. Хората, които оповестиха тази информация, са нарушили американското законодателство и заслужават да бъдат изправени в съда. Не в България, а в други страни, има хора, които са застрашени, тъй като тази информация е споделена гласно”, допълни Джеймс Уорлик.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати