Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 29
Начало arrow Бизнес arrow Проблемите с билинг системата на "М-тел" ще приключат до Коледа

Проблемите с билинг системата на "М-тел" ще приключат до Коледа

  Print E-mail
2010-12-01 13:33:16
източник: dnevnik.bg

Около 1.9 млн. потребители с договор към "М-тел" предстои да получат фактури за своето потребление, съобщи Андреас Майерхофер, главен изп. директор на телекомуникационната компания. Досега новият софтуер за фактуриране и управление на връзките с клиенти е изпратил сметките на 2.8 млн. потребители от общо 4.7 млн. До Коледа всички фактури ще бъдат изпратени, обеща Андреас Майерхофер.

Клиентите, които не са получавали сметки за няколко месеца, най-вероятно ще ги получат една по една в разстояние от седмица между sms известията. Нормалният срок за плащане от 15 дни след получаване на фактурата, ще бъде удължен до 21 дни заради проблемите с билинг системата на "М-тел". "При тежки случаи на клиенти, които не могат да платят всички сметки, ще бъдем гъвкави", заяви Андреас Майерхофер.

Той не пожела да коментира пропуснатите финансови ползи за компанията и инвестицията в новия софтуер. Старата система за фактуриране продължава да работи паралелно като от "М-тел" не коментират кога ще я изключат.

Изпълнителният директор на "Мобилтел" обясни, че основната причина за забавянето в sms известията за сметките е, че всички фактури са проверявани по няколко пъти преди да бъдат изпратени. Освен това въвеждането на новата платформа е много сложно, тъй като тя е свързана с логистичната система на компанията, както и системата на дистрибуторите и търговците, заяви Андреас Майерхофер.

Той посочи две причини за избора на Amdocs за фирма-разработчик на новата система. Първата е, че тя предлага интегриран софтуер за фактуриране и система за управление връзките с клиенти. Втората е, че повечето дъщерни компании на Telekom Austria Group, собственик на "М-тел", също използват софтуер на Amdocs.

"Още когато започнах работа в "М-тел" в средата на 2007 г. имаше оценка на работата на старата система. Тогава заключихме категорично, че трябва да инсталираме нова клиентска платформа", разказа Андреас Майерхофер. Старият софтуер е бил само за фактуриране и не е включвал управление на връзките с клиенти (CRM - Customer Relationship Management).

В края на 2008 г. започва разработката на софтуера, която приключва в края на 2009 г. Почти година продължават тестовете на системата, която започва да се въвежда в началото на септември 2010 г. Тогава старата система спира да отчита транзакциите на потребителите и с тази задача се заема само новият софтуер. Андреас Майерхофер сравни процеса с "хирургическа операция на работещо сърце".

Именно тогава възникнаха първите проблеми в обслужването на клиентите на "М-тел". В магазините имаше опашки, а телефонът за проверка на сметките беше блокиран.

Новата система на "М-тел" ще позволи на компанията да предложи индивидуална тарифа, телефон или пакетна услуга на всеки потребител, измествайки фокуса от масовите кампании за нови планове.

След одобрението на Комисията за защита на конкуренцията за покупката на "Мегалан" и "Спектър нет" и след известен период от време "М-тел" ще премине към интеграция на системите на двете компании към новата клиентска платформа.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини 68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или кафене, срещу 39%, ...
  Новини Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
  Новини Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява ...
  Новини Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив   ...
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?