25 Април 2024 г. Четвъртък

600 000 искали незабавен край на управлението на ГЕРБ

2010-12-01 13:21:30

Хората вече не искат да ги управлява ГЕРБ. Така лидерът на РЗС Яне Янев интерпретира резултата от подписката за референдум, която партията му организира.

Точно 597 152 души са подкрепили идеята мандатът на 41-вото народно събрание, в което ГЕРБ има 117 депутати, да бъде прекратен предсрочно, да се свика Велико народно събрание, което да приеме промени в конституцията.

По действащия закон за референдумите 500 000 гласа задължават парламента да свика допитване до народа. В случая от партията на Яне са събрали много повече.

Депутатът Емил Василев обаче предупреди, че е имало провокации и ще продължат да се организират такива. По думите му представители на ГЕРБ и „Атака” са внедрили провокатори. Част от хората са се подписвали, а малко по-късно задрасквали подписката си. Други нарочно разбърквали имената си. „Очакваме всякакви политически лица да кажат, че подписката е фалшифицирана”, застрахова се Василев.

Освен това от РЗС предупредиха, че се готви промяна в закона за референдумите, чрез която да отпадне срокът, в който ГРАО трябва да се произнесе за достоверността на подписите. Така управляващите щели да бавят топката безкрайно.

"600 000 граждани искат свикването на Велико народно събрание. Това е безпрецедентен, директен акт на суверена. Такова нещо досега не се е случвало – директно избирателите да се произнесат срещу мандата и водената политика на ГЕРБ", разпалено обясни обаче Яне Янев.

Той е убеден, че настоящата Конституция на България не може да бъде прекроявана повече.

 

"Ние сме убедени, че нашият народ иска нова конституция, защото не желае повече да бъде управляван при този сгрешен и умишлено структуриран модел в ущърб на българските граждани", каза той.

 

Янев даде възможност 20 години на върха на държавата да бъдат олигарси, "които използват политиците за кукли на конци", заяви в типичния си стил лидерът на РЗС.

Според него всички партии, които застанат срещу предложението, са част от статуквото на олигарсите.

Никъде в подписката и анкетата на РЗС обаче не е поставен въпросът за промяна на управлението. Знаем, че Янев настоява за президентска република, но най-големият симпатизант на партията – Алексей Петров, е срещу това.

Днес депутатът увери, че не се е отказал от революционната си идея, но тя щяла да влезе като предложение при конституирането на Великото народно събрание.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати