24 Април 2024 г. Сряда

600 млади учени напуснали БАН

2010-12-01 10:42:53
В деня, когато учените от БАН излязоха на нов протест, учените и образователния министър влязоха в нов спор за закона за БАН и имотите на академията.

Повече от 600 млади учени са напуснали БАН от началото на годината.

Това заяви в студиото на "Гореща точка" по ТВ7 зам.-председателят на академията проф. Евгени Николов, който влезе в спор в ефир с образователния министър Сергей Игнатов.

Напусналите са само млади хора, на възраст от 30 до 40 години. Те напускат заради рестрикциите на министър Дянков, оплака се професор Николов.

От БАН не вярват на правителството, че изготвеният закон за академията не е свързан и с вземането на имотите ѝ, както и това, че е изготвен скришно и на тъмно.

Ние със закона се запознахме по факса. Получихме го на 25 ноември в 14,05 часа, каза Евгени Николов. От своя страна, министър Игнатов на няколко пъти повтори, че никой няма да пипа имотите на БАН, а той като министър е отворен за диалог с учените. По думите му обаче, архаичният стил на управление не може да не се промени и това се правело именно заради младите учени.

Голяма част от членовете на академията са аристокрацията на обществото. Това, което правим не е заигравка с БАН. Искаме академията да стане инициатор за набиране на средства за младите учени, каза министър Сергей Игнатов.

Той и колегата му - земеделският министър Мирослав Найденов коментираха и скандала с фалшивата диплома на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева.

Оказа се, че аз винаги съм бил лъган от нея. Тя излъга безобразно за бременността си, като каза, че има тежко женско заболяване, излъга и за дипломата. Това е изключително петно за България,

заяви министър Найденов. И той, и Сергей Игнатов обаче бяха категорични, че отговорността за фалшивата диплома е лична, и именнно Илиева трябва да си я понесе.

По думите на Игнатов, когато цялта документация с дипломата е наред и е налице печат, в случая от немския университет, институциите у нас няма какво повече да направят.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати