27 Април 2024 г. Събота

Борисов: Нищо в проекта АЕЦ "Белене" не се е забавило, откакто ГЕРБ е на власт

2010-12-01 10:20:33
Нищо в проекта АЕЦ "Белене" не се е забавило, откакто на власт е правителството на ГЕРБ. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова тв, цитиран от агенция "Фокус". Зад мен стои българският данъкоплатец и най-сетне трябваше да стане ясно на всеки един в България как е преговаряно за "Белене", заяви Борисов.

По думите му - предишните управляващи са "толкова нагли, че вече когато всички маски са свалени, пак излизат и говорят глупости". Премиерът каза, че материалите и данните, които са събрани по отношение на свършеното по проекта преди, отдавна са дадени на прокурор и се надява скоро да бъдат повдигнати обвинения. "Анализите се бавят, защото има много тънкости и много експертни оценки, които няма кой да даде", разясни той.

Борисов заяви, че генералния директор на "Росатом" е признал грешката си за обявяване на цена от 4 млрд. евро за централата, а "старото българско правителство не само не си призна грешката, но продължи да говори какви ли не измишльотини".

Премиерът каза, че ако още веднъж чуе, че RWE се е отказала от проекта заради настоящото управление, ще стане международен скандал, защото ще поиска от германската компания да коментира писмено причините за отказването си от проекта. Страната ни ще продължи да търси още инвеститори за централата.

"Ние дойдохме на власт през юли и те веднага се оттеглиха. Едно оттегляне преди изборите, това щеше да наклони везните в наша полза", коментира Борисов. Според него, няма нито един свестен подписан проект от предходното правителство. "Най-радостното за мен е, че руската страна призна, че е преговаряла просто да се подпише договорът. Положително е идването на двамата акционери. Хубаво е, че има политическа воля и решение за действие, но след това трябва да работят специалистите. Факт е, че дойдоха французи и финландци и това е добре. Ние трябва да структурираме проекта, за да почне да работи", каза Борисов.

Премиерът поздрави Кристалина Георгиева за отличията "Еврокомисар на годината" и "Европеец на годината". Това е хубавото лице на България, каза той.

"Разочаровани сме всички, защото Калина Илиева ни е заблудила по един брилянтен начин", заяви Борисов по темата за скандала с фалшивата диплома на Калина Илиева. "И аз като всички се чувствам измамен в случая, разбира се, аз имам и своята вина, но имаше всички данни да направи една добра кариера", каза премиерът.

"Всеки ден се занимавам да пера фалшивите ризи на БСП, нека си стоят в ъгъла. Калина Илиева беше във фонда, имаше добро отношение от ОЛАФ към нея, тя беше най-близкият човек. Да не съм чакал БСП да ми кажат да я отстраня. Тя ме лъжеше, че има тумор и аз се притеснявах за нея", каза още премиерът.

Борисов заяви, че е търсил млади хора, които не са обвързани и са можели да работят. "Калина Илиева имаше прекрасни референции от ОЛАФ. Беше забелязана като много добър служител. Всички са разочаровани, защото ни е заблудила", каза Борисов.

Борисов заяви, че няма да коментира исканията за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов, като добави, че според него в конкретния случай министърът е бил подведен. Според Борисов министър Рашидов си е извлякъл поука от случая с пътуването до Италия.

"Тихичко той направи една много добра реформа в Министерството на културата, успя да създаде ред и надявам се с тези нови 10 милиона, които ще дадем за театрите, да се успокои положението там, работи се много активно с неговия екип в реформите в тази сфера, така че ще го оставя да работи спокойно", каза Борисов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати