26 Април 2024 г. Петък

На всеки 12 сек. някой се заразява с ХИВ

2010-12-01 10:05:11

На 1 декември светът отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Хората, живеещи с ХИВ в света, са над 33 милиона. От  тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца.

Според статистиката на ООН на всеки 12 секунди някой се заразява със смъртоносния вирус, а на всеки 16 по един болен от СПИН умира.

Официално регистрираните носители на вируса в България са 1252.  Реалният брой на заразените обаче е около 4000. От началото на 2010 година са регистрирани 4 бременни и три новородени деца с ХИВ.  Близо 60% от новооткритите ХИВ позитивни през тази година са от София и Пловдив.

В България тази година кампанията срещу СПИН е под мотото „Презерватирай се”, която цели да провокира младите хора и да им напомни да се предпазват.

Според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 40 % от тях декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт.

В първия ден от декември у нас ще бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички с мотото на кампанията и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС).

На сградите на Министерството на здравеопазването и Столична община ще бъде спусната червена панделка. Преди началото на пленарното заседание на парламента доброволци от Софийския клуб на обучители на връстници и представители на Асоциацията на студентите по медицина към СУ "Св. Климент Охридски" ще раздават червени лентички на народните представители като знак на съпричастност със засегнатите от болестта.

Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати