19 Април 2024 г. Петък

Разбрахме се с Русия за "Белене". Ще струва максимум ?6,298 млрд.

2010-11-30 23:21:19

НЕК и руската държавна компания "Росатом" подписаха меморандум за принципите за учредяване на проектната компания за изграждането на АЕЦ „Белене“.

България ще запази мажоритарния си дял в компанията. В нея с по 1 % ще влязат и финландската „Фортум“ и френското дружество „Алтран технолоджис“, а останалите 47% са за „Росатом“.

Има вариант, при който делът на „Фортум“ в компанията може да достигне 25 на сто, но засега участието на финландците ще е символично, коментира енергийният министър Трайчо Трайков.

Цената на АЕЦ „Белене“ не трябва да надвишава 6,298 милиарда евро, е записано в меморандума.

Директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко изтъкна, че това не означава, че цената на атомната централа ще е тази, а че не може да бъде по-висока.

„Благодарни сме на „Росатом“, че приеха документа да бъде публичен, в него няма клауза за конфиденциалност“, коментира Трайчо Трайков.

По думите му подписаните днес документи са принципи, по които ще се работи, за да бъде създадена проектната компания, а договарянето на цената и на акционерни дялове ще се случи в близките месеци.

Министърът бе категоричен, че „няма да се стигне до изливане на бетон, ако няма яснота“.

„Днес се споразумяхме за 4 месеца да създадем проектната компания за АЕЦ „Белене“ и за още 6 месеца да имаме конкретен договор с конкретни ангажименти на страните“, каза изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Сергей Кириенко пък коментира, че е трябвало да се вземе решение или да се спре проекта за атомната централа, или да се приеме друга философия – тази на икономическата целесъобразност. 

„Убеден съм в партньорите, които влизат в проекта и в техните качества. Надявам се с времето, което сме определили, да изчистим всички въпросителни“, допълни директорът на „Росатом“.

Само преди няколко часа изглеждаше, че преговорите по АЕЦ "Белене" са в задънена улица, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да има напредък, ако шефът на „Росатом“ не признае, че българският народ е бил подведен с обявяването на цена от 4 млрд. евро.

След това Кириенко каза, че при сключването на договора през 2006 г. е определено колко струва подобна централа към онзи момент и отделно са били договорени инфлационни индекси.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати