26 Април 2024 г. Петък

Изборният кодекс може да бетонира ДПС в малките общини

2010-11-30 18:35:09
Предлаганите от ГЕРБ промени в изборното законодателство могат да отрежат напълно шанса някоя партия да "пробие" в традиционен за ДПС район, особено в малките общини. Това установиха депутатите от правната комисия, които обсъждаха вчера изборния кодекс.

Казусът, който се отнася до избиране на общински съветници, беше поставен от Екатерина Михайлова от "Синята коалиция". Тя даде пример с общини от Кърджалийско, но на практика проблемът стои за всяка община, традиционно силна за някоя партия.

Причината е намерението на ГЕРБ да намали с 20 на сто броя на общинските съветници, съчетано с изискването за общинска избирателна квота (прагът, който партиите трябва да преодолеят, за да влязат в общинския съвет, който се определя, като се раздели броят на гласувалите на местата в общинския съвет).

Като се намали броят на общинските съветници в малките общини, на практика ДПС ще получи 100% присъствие в смесените райони, обясни Михайлова. Тя показа изчисления, че в община Руен, където ДПС имат 25 съветници сега, а независима коалиция за Руен - четирима, при новите правила разпределението ще бъде 15 съветници за ДПС и двама за коалицията.

В Джебел пък ДПС има 12 съветници, а "Новото време" - 9, но при смяната на правилата ДПС би взела 8 съветници, а "Новото време" - 5.

Съпартиецът й Веселин Методиев посочи, че прагът за партиите за влизане в парламента е 4%, а в някои общини прагът за влизане на формациите в общинския съвет ще достигне 20-25%, което не е справедливо.

Затова Михайлова предложи да отпадне общинската избирателна квота, която беше въведена през 2007 г. от тройната коалиция заради приетия тогава метод за определяне на резултатите - на Хеър-Ниймайер. БСП подкрепи предложението им. ГЕРБ обаче отложиха решението на проблема.

Според председателя на правната комисия и автор на изборния кодекс - Искра Фидосова, един от вариантите е да се запази броят на съветниците в най-малките общини, а в останалите да се намали с 20 на сто. Срещу 20-процентното свиване на общинските съвети вече се обявиха от Националното сдружение на общините и от Асоциацията на общинските съветници.

Въпреки острите критики на "Синята коалиция" и БСП комисията потвърди намерението на управляващите районните кметове в София, Пловдив и Варна вече да не бъдат избирани, а да се назначават. Така се връща уредбата отпреди 2007 г.

Според Павел Димитров (ГЕРБ), ако районният кмет не върши работа, не може да бъде освободен при пряк избор, докато, ако бъде назначаван, ще е възможно и да бъде отстраняван. "Значи да слушка кмета на голямата община, а не да решава проблемите на хората", контрира го Четин Казак от ДПС.

Депутатите приеха условието за 12 месеца т.нар. уседналост за местните избори. Изискването беше въведено на местния вот през 2007 г. - тогава можеха да гласуват тези, които през последните 10 месеца преди изборите са живели по постоянен или по настоящ адрес в съответната община.

Комисията одобри и кандидатите за кметове и общински съветници да могат да участват във вота само ако са живели една година преди изборите по постоянен или настоящ адрес в съответната община.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати