Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Фев 26
Начало arrow България arrow Спецзвено в НАП поема ВИП-фамилии с над 300 хил. доход

Спецзвено в НАП поема ВИП-фамилии с над 300 хил. доход

  Print E-mail
2010-11-30 18:26:15
източник: bnews.bg

Над 730 българи и техните фамилии от 1 януари 2010 ще бъдат обслужвани от специално звено в НАП. Те няма да се редят на опашки и ще получават ценни съвети от данъчните. Идеята е да има партньорство между богатите граждани, които си плащат данъците, и Приходната агенция, разкри шефът й Красимир Стефанов в предаването "Гореща точка" по ТВ 7.

Критерият за попадане във ВИП-списъка на клиенти на НАП, които ще бъдат специално обслужвани, е 300 000 лв. доход,

разясни шефът на данъчните Красимир Стефанов в предаването "Гореща точка" по ТВ 7. По думите на тези условия отговарят над 730 българи. Заедно със семействата им цифрата достига около 2000 български граждани. Идеята е, освен за улеснение на големите данъкоплатци, те да бъдат предварително съветвани от данъчния инспектор преди осъществяването на големи сделки с ценни книжа, например, за да бъдат избегнати грешки.

ВИП-данъчните ще бъдат събрани в отдел към дирекцията "Големи данъкоплатци" в НАП, която в момента обслужва големите фирми.

Сега просто към тях ще бъдат включени и големите данъкоплатци сред физическите лица. Идеята е да насърчаваме доброволното плащане на данъци в България, а и да е полезно и за НАП, и за богатите хора, коментира Стефанов. По думите му предоставянето на специално внимание за хората с много големи доходи от елитен екип данъчни е и за улеснение на самите служители на НАП, защото било доста трудно психологически да се пренастроят, преминавайки от една проверка на ДДС-измамник, на ревизия на богат човек, които освен другото, си е плащал редовно данъците.

Според Стефанов не българските данъчни измислят топлата вода, тази практика е широко разпространена в много европейски държави.

"Абсолютно съм съгласен с НАП, че трябва да има специално отношение към богатите, коментира общинският съветник и бизнесмен Владимир Каролев. Той изказа съмнение обаче, че може би прагът от 300 000 лв. е нисък. Според банкера Петя Славова обаче този критерий е абсолютно съобразен с българските условия. Тя приветства идеята и препоръча да се доразвие.

Петя Славова бе категорична, че бизнесът трябва да бъде оставен на спокойствие да работи, а не непрестанно да бъде проверяван. Банкерката предложи в ежегодните данъчни декларации да се посочват и необлагаемите доходи, вместо да идва бирникът и да те кара да си спомняш какви пари си спечелил преди 20 г.

250 са къщите на богати, които НАП е заснела при акция "Хеликоптер", а от тях 70% се водят офиси на фирми, обобщи още Красимир Стефанов.

Той се възмути, че при проверките на място в такива палати бариерите са спуснати и охраната гони данъчните с аргумента, че се намират в частна собственост, а в същото време имотът се води офис на фирма. "Е, кое е вярното?", попита Стефанов.

По думите на шефа на НАП така богатите собственици на имота си връщат ДДС-то от държавния бюджет и разходите за чистачки и градинари, та дори и за храната на кучето.

Те ще трябва да върнат парите, ако това се потвърди при завършването на проверките, резултатите от които се очакват до няколко месеца, каза по-късно и в интервю за BNews Стефанов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?