27 Април 2024 г. Събота

Спецзвено в НАП поема ВИП-фамилии с над 300 хил. доход

2010-11-30 18:26:15
Над 730 българи и техните фамилии от 1 януари 2010 ще бъдат обслужвани от специално звено в НАП. Те няма да се редят на опашки и ще получават ценни съвети от данъчните. Идеята е да има партньорство между богатите граждани, които си плащат данъците, и Приходната агенция, разкри шефът й Красимир Стефанов в предаването "Гореща точка" по ТВ 7.

Критерият за попадане във ВИП-списъка на клиенти на НАП, които ще бъдат специално обслужвани, е 300 000 лв. доход,

разясни шефът на данъчните Красимир Стефанов в предаването "Гореща точка" по ТВ 7. По думите на тези условия отговарят над 730 българи. Заедно със семействата им цифрата достига около 2000 български граждани. Идеята е, освен за улеснение на големите данъкоплатци, те да бъдат предварително съветвани от данъчния инспектор преди осъществяването на големи сделки с ценни книжа, например, за да бъдат избегнати грешки.

ВИП-данъчните ще бъдат събрани в отдел към дирекцията "Големи данъкоплатци" в НАП, която в момента обслужва големите фирми.

Сега просто към тях ще бъдат включени и големите данъкоплатци сред физическите лица. Идеята е да насърчаваме доброволното плащане на данъци в България, а и да е полезно и за НАП, и за богатите хора, коментира Стефанов. По думите му предоставянето на специално внимание за хората с много големи доходи от елитен екип данъчни е и за улеснение на самите служители на НАП, защото било доста трудно психологически да се пренастроят, преминавайки от една проверка на ДДС-измамник, на ревизия на богат човек, които освен другото, си е плащал редовно данъците.

Според Стефанов не българските данъчни измислят топлата вода, тази практика е широко разпространена в много европейски държави.

"Абсолютно съм съгласен с НАП, че трябва да има специално отношение към богатите, коментира общинският съветник и бизнесмен Владимир Каролев. Той изказа съмнение обаче, че може би прагът от 300 000 лв. е нисък. Според банкера Петя Славова обаче този критерий е абсолютно съобразен с българските условия. Тя приветства идеята и препоръча да се доразвие.

Петя Славова бе категорична, че бизнесът трябва да бъде оставен на спокойствие да работи, а не непрестанно да бъде проверяван. Банкерката предложи в ежегодните данъчни декларации да се посочват и необлагаемите доходи, вместо да идва бирникът и да те кара да си спомняш какви пари си спечелил преди 20 г.

250 са къщите на богати, които НАП е заснела при акция "Хеликоптер", а от тях 70% се водят офиси на фирми, обобщи още Красимир Стефанов.

Той се възмути, че при проверките на място в такива палати бариерите са спуснати и охраната гони данъчните с аргумента, че се намират в частна собственост, а в същото време имотът се води офис на фирма. "Е, кое е вярното?", попита Стефанов.

По думите на шефа на НАП така богатите собственици на имота си връщат ДДС-то от държавния бюджет и разходите за чистачки и градинари, та дори и за храната на кучето.

Те ще трябва да върнат парите, ако това се потвърди при завършването на проверките, резултатите от които се очакват до няколко месеца, каза по-късно и в интервю за BNews Стефанов.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати