23 Април 2024 г. Вторник

Калина – фалшива земеделка

2010-11-30 17:57:24

Дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева е фалшива.

Това пише в официалния отговор на Висшия институт по техника и икономика в Берлин до Министерството на земеделието и храните, съобщиха от ведомството.

От института посочват още, че дават случая на германската прокуратура.

Скандалът около освободената наскоро земеделска шефка, която до последно кри бременността си и представяше фалшиви болнични листове, гръмна след публикация в медиите, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

Тогава бе цитирано официално писмо от висшето училище, в което се твърди, че Илиева е била изключена, защото не е положила изпит.

От института заявяват, че тя не само няма магистърска степен, но не е получила и диплома за завършен бакалавърски курс.

След разразилия се скандал Министерството на образованието и науката още в петък е изпратило до Германия официално запитване по държавен път по въпроса.

През 2008 г. признаването на дипломата на Илиева е минало през Националния център за информация и документация към МОН, посочи по-рано днес Сергей Игнатов.

По думите му тогава е било проверено дали има такова висше училище в Германия, каквото е било посочено в дипломата на Илиева, но не е бил поставен въпросът дали дипломата е фалшива.

"Това, което в България е легализирано, е нейната магистърска степен и това се коментира, а е естествено, че трябва да има и предшестваща бакалавърска степен", посочи още министърът.

Дипломите за висше образование рядко се проверяват, особено когато са от страни от Европейския съюз. Съмненията, които сме имали, са били за документи от трети страни, заяви от своя страна Ваня Грашкина, шеф на Националния център за информация и документация (НАЦИД), по повод дипломата на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие".

Дипломата на Калина Илиева отговаряла на всички изисквания, имала всички необходими заверки.

„Аз се опасявам, че понякога и разследващите органи не могат да разпознаят фалшивата диплома", оправда се още Грашкина.

Тя подчерта, че министерството няма разследващи органи, и припомни, че всеки заявител за легитимиране на дипломата му подписва декларация за истинността на данните, които е предоставил.

„Личната отговорност в случая с Калина Илиева, както и в други случаи с фалшифициране на документи, е много по-голяма, отколкото контролните функции на академичния център“, коментира Грашкина.

„Не ми се ще да вярвам и до момента в това. Никой не е допускал, че може някой да си позволи да фалшифицира диплома“, коментира по-рано днес и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"На мен ми е най-тежко в момента, защото аз вчера бях в ЕК. Поинтересувах се дали са валидни документите и подписите на Илиева – валидни са", подчерта още Найденов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати