27 Април 2024 г. Събота

"Росатом": България не трябва да дава и едно евро от бюджета си

2010-11-30 13:50:06

„Руската държавна компания "Росатом" ще може да предаде първи блок на АЕЦ "Белене" през 2016 г. , а втори – през 2017 г. и така България ще изпревари много страни от Балканския регион, които са дали заявки за изграждане на атомни централи“. 

Това заяви в речта си по време на енергийния форум генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

„Много държави от региона са дали заявки за изграждане на ядрени централи, но ако реализира АЕЦ "Белене", България ще бъде първа на Балканите“, заяви Кириенко.

По думите на шефа на "Росатом" цената на централата е над 6 млрд. евро. 

Минути преди изказването на Киренко премиерът Бойко Борисов го призова да признае, че сключеният с предишното правителство договор за 4 млрд. евро е заблуждавал за истинската цена на проекта. 

Говорителят на „Росатом” Сергей Новиков обяви, че генералният директор на руската компания Сергей Кириенко ще се срещне по-късно днес с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. 

По отношение на цената за централата говорителят каза, че няма интерпретации, а факти. Сключен е договор за 4 млрд. евро, като е сключено споразумение за допълнителни разходи, които обаче се изчисляват по различен начин от различните страни.

„Всеки изчислява тези разходи по различен метод. Но по този проект не се налага България да дава и едно евро от бюджета си, това ще направи консорциумът от инвеститори, които ще участват”, каза говорителят. 

При представянето на форума Кириенко добави, че проектът „Белене“ ще предостави 2,5 млрд. евро поръчки за български компании, най-вече за машиностроителния комплекс на централата. 

8000 работни места ще бъдат открити при строителството на централата, каза още Кириенко. На едно работно  място в АЕЦ "Белене" ще има от пет до седем места в икономиката, добави той.

„Безопасността на реакторите в АЕЦ "Белене" е поколение 3 плюс и нищо по-съвременно в света няма създадено“, заяви още Кириенко.

Руското ноу хау предпазва да не се стига до ядрена авария, има и защита от падането на тежък товарен самолет, нещо, което никога досега не е правено, каза още той и добави, че това е било допълнително изискване на българската страна. 

От екологична гледна точка проектът също бил безопасен. 

„Можем да дадем гаранция, че атомната централа ще работи 60 години, а Русия е задължена да осигури гориво за целия експлоатационен период и ще прибира отработеното ядрено гориво“, посочи още генералният директор на "Росатом".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати