28 Март 2024 г. Четвъртък

Жертвите на "Наглите": За преживения ужас и поискания откуп

2010-11-30 10:27:04

"Не сме си говорили с похитителите в съдебната зала. Няма и какво да си кажем".

Това заяви пред bTV Катрин Маркова, майка на отвлечения през 2008 г. Джорджио, по повод делото срещу групата на "Наглите".

"Когато отвлякоха сина ми, имах точно 1000 лв. в чантата, нищо повече. А те ми поискаха 2 млн. евро. След това същия човек се обаждал на мои близки да ги пита как съм, събирам ли пари и т.н.", спомня си Маркова. 

Тя заяви, че сега е извела сина си извън България, защото не може да си позволи да отделя средства за охрана.

 

"Надявам се да има бърз процес и хората да си получат заслуженото. Но аз лично вчера не видях в техните очи разкаяние", заяви Красимир Цанев.

 

"По света такива процеси се приключват за няколко дни, у нас се говори, че ще продължи примерно пет години. Ако изтече срокът, в който могат да бъдат държани в ареста от прокуратурата, те ще бъдат освободени и може да започнат да отвличат отново", заяви на свой ред Киро Киров, който беше отвлечен пред дома си в началото на 2009 г.

"В къщата бях вързан като куче. Тоалетната беше вътре в стаята. Получих много удари", спомня си той.

"За мен отвличането е по-тежко от убийство", каза още Киров и сподели, че първоначалната сума, поискана за освобождаването му, е била 5 млн. евро.

Красимир Цанев, баща на похитения през 2007 г. Илиян Цанев, заяви, че минути след отвличането той е разбрал, че в района на престъплението се е намирал Любомир Димитров, известен като Любо Гребеца. Той бил видян на мястото на престъплението от съседи, които го познават.

"В къщата бях вързан като куче. Получих много удари" 

"Намерихме телефоните му, започнахме да го търсим, но те бяха изключени. Първоначално поискаха 3 млн. евро откуп. Впоследствие платихме 100 000 евро", спомня си Цанев.

"На петата минута след отвличането съобщихме в полицията името на Любо Гребеца. Сега служителят от МВР, който се занимаваше със случая, доколкото знам, е уволнен, не знам по какви причини", каза още бащата на отвлечения Илиян.

"Не мога да твърдя, че полицията е замесена, но смятам, че не си свършиха работата. А защо не са я свършили, трябва да питате тях". Това беше първият подобен случай. След това се натрупаха и други вече имаха някаква практика. По-късно отново се върнаха към нашия казус и същото лице – Любо Гребеца, но вече по него работеше друг екип", припомни Цанев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати