28 Март 2024 г. Четвъртък

Отвъд модерната медицина: рейки, йога и медитация

2010-11-30 09:40:36
Когато лекарствата на съвременната медицина се оказват безсилни, много хора се обръщат към духовното лечение като начин да подобрят здравето и живота си. Като оставим настрана баячки, врачки и гледачки, истинското духовно лечение използва енергията и силата на (под)съзнанието и духа, за постигане на дълбок и забележим положителен ефект във всички аспекти на живота на даден човек. Някои от най-древните форми на духовно лечение включват медитация, йога и рейки. Приемането на тези духовни практики в живота може да доведе до по-щастливо съществуване, в по-добро здраве.

Какво е духовно лечение?
В същността си, духовното лечение е един различен поглед върху процеса на лечение. Вместо да използват външни средства, като медикаменти, за лечение, духовните практици използват собствените енергии като присъща на тялото способност да се самолекува. Духовното лечение като терапия се използва от векове ефективно за лечението на тялото и душата. Най-доброто в него е обаче това, че то може да се използва и като съпътстваща конвенционалното лечение терапия, за повишаване на нейния ефект.

Медитацията: намереният фокус

Една от най-популярните и лесна за прилагане форма на духовно лечение е медитацията. Тази практика, която включва изчистване на съзнанието и фокусиране върху дишането (най-често), е използвана векове в много различни култури. Въпреки че няма много писмени източници за корените й, учени смятат, че те могат да бъдат открити още сред древните племена, които е възможно да са открили медитацията, докато са се взирали в пламъците на огъня.

Като практика, медитацията попада в две големи категории: съзнателна медитация и медитация с концентриране. Въпреки че и двата метода водят до дълбока релаксация и успокояване, тези два метода леко се различават.

В съзнателната медитация, медитиращият осъзнава всички свои чувства и мисли, но ги вижда като отдалечени – без емоция или реакция.

При медитацията с концентрация, практикуващият се фокусира върху дума или образ, изчиствайки всички други мисли от съзнанието си, като едновременно е съсредоточен върху дълбокото си, бавно дишане.

И двата метода буквално дават “почивка” на съзнанието и позволяват на тялото да се отпусне напълно. Привържениците на медитацията често споделят, че нивата на стрес се снижават драстично, което, от своя страна, може да доведе до общо подобряване на здравословното състояние. Учени от Харвард са установили, че медитацията увеличава кръвния поток към онази част на мозъка, която контролира запазването на енергията, позитивизма и релаксацията, което се потвърждава и от наскоро проведени изследвания на мозъчната активност на тибетски монаси по време на медитация, като проучванията са проведени със специалното съдействие на Далай Лама. Медитацията е такава практика, която наистина поставя духа над материята.

Йога: балансът на чакрите

В днешно време много хора включват йога във физическите си занимания, за да им помогне да поддържат тонуса на тялото си. Повечето обаче не са наясно, че йога е начин на духовно лечение.
Тази древна практика комбинира движения на тялото с фокус върху съзнанието и дишането, за да индуцира състояние на релаксация и да приведе чакрите (енергийните центрове в тялото) в баланс. Йога може да варира от чиста медитация до силови физически упражнения. Докато практиките може да се различават, духовните аспекти на това древно изкуство остават същите.

Основата на духовното лечение в рамките на йога е базирано върху чакрите. Тези 7 енергийни центъра контролират потока на духовната енергия през тялото. Ако някоя чакра се разбалансира (т.е. потокът е твърде бавен или твърде бърз) или се блокира, тогава тялото и живота изобщо също излизат от баланс.

Чрез практикуване на йога в цялост – с включване на тялото и духа – човек може да си осигури баланс в чакрите и здраве за духа и тялото. 

Йога може да се практикува самостоятелно като метод за духовно лечение или под ръководство, за да се осигури поддържане на най-добрия баланс на практикуващия. Веднъж след като се постигне и започне да се поддържа този баланс, практикуващият постига оптимално състояние на тялото и духа.

Трябва да се акцентира, че физическите ползи от йога са документиране и като цяло добре приети от научната медицинска общност. Някои от тези ползи са: увеличаване на подвижността, намаляване на високото кръвно налягане, повишаване на мускулния тонус, редуциране на стреса.
Духовните ползи от йога са по-трудни за квалификация, но не са по-малко реални. Просто попитайте който и да е, занимавал се с йога, за да се убедите, че осъзнава как живота му е станал по-балансиран благодарение на тази практика.

Рейки: енергията на универсума

Рейки е древно японско изкуство, което спомага за канализиране на енергията на вселената за постигане на лечение. Тази вселенска духовна енергия се смята, че лекува физически заболявания, както и че постига духовно изцеление.

Думата произлиза от две японски думи – Рей (вселенски) и Ки (енергия на живота). Практикуването на рейки зависи от способността на практикуващия да възприема този енергиен поток. 

Действителното практикуване на рейки е много просто: практикуващият леко полага ръцете си върху пациента и насочва енергията на универсума през ръцете си към тялото на пациента. Тази енергия може да излекува какъвто и да е проблем на пациента.

На практика всеки може да се научи да практикува рейки, но е необходимо да се “настрои”, да стане възприемчив към тази жизнена енергия на вселената. Това може да се научи на курсове по рейки.

В допълнение към полагането на ръце, духовността е съществена част от рейки. Има няколко принципа, в които практикуващият трябва твърдо да вярва, за да бъде ефективно лечението. Вярата в тях осигурява здраве и щастие. Трябва също да се отбележи, че рейки действа като насочва единствено позитивни сили в тялото. Тъй като позитивната енергия е най-мощната (и интелигентна) сила на вселената, тя просто знае къде точно да се локализира в тялото. Тя изчиства негативните чувства и мисли, позволявайки на тялото в действителност да се самоизлекува.
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати