25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на вестниците за днес 30 ноември

2010-11-30 09:25:40

Скандалът около филма на Мишел Бонев "Сбогом, мамо" и платеното от нея пътуване на 40-членна българска делегация до Венеция навлезе в нов епизод - незаконно финансиране от Националния филмов център, отбелязва Сега. Лентата е получила от НФЦ 330 000 лв. субсидия, въпреки че не е покрила необходимия минимум от точки, за да бъде финансирана. "Сбогом, мамо" е бил предложен за финансиране от НФЦ два пъти - през 2009 и 2010 г., и двата пъти неуспешно, обяви пред Би Ти Ви Антония Ковачева, член на художествената комисия за игрални филми, оценявала проектите т.г. През 2010 г. проектът не е получил минимума от 50% от точките, за да бъде изобщо включен в класирането. За финансиране се предлагат проекти, събрали над 70% от точките. Въпреки това филмът е получил субсидия по решение на директора на центъра Александър Донев. Упоритото търсене на субсидия е странно на фона на спряганата в медиите сума само за тридневна визита на българската делегация в Италия - 400 000 евро. По последни твърдения тя е покрита от продуцентската фирма на Бонев "Романтика ентъртейнмънт".

Успешни бизнесмени се готвят да продадат всичко и да заминат с децата си в чужбина, защото на тях не се гледа с добро око у нас. Това заяви в Шумен бившият министър от кабинетите на НДСВ и тройната коалиция Николай Василев, пише Труд. “Не ми харесва, че живеем в държава, където с лесни популистки ходове се печелят политически точки. Движа се в бизнес среди и на бизнеса не му е комфортно. Има страх, който не си спомням да е имало при някое правителство”, казва Василев. Според него бизнесмените, които си плащат данъците, не се чувстват добре, когато телевизиите показват хубавите къщи, заснети при акциите на Националната агенция за приходите. Така се създавало мнение, че който има, е разбойник. “Като не искат богати в България, те ще отидат във Виена и Флорида. Искаме да бъдем държава на хора с бедни къщурки и без бизнес ли?”, пита Василев.

В съдебната власт, в която работят около 13 000 магистрати и служители, ще бъдат раздадени допълнителни възнаграждения за цялостен принос, предвижда решение на Висшия съдебен съвет, съобщава Сега. Ще има пари максимум за по една основна заплата, прогнозира Петър Стоянов от ВСС. Колко точно са икономиите ще е ясно през декември. По предложение на шефката си Ана Караиванова десетте инспектори към ВСС ще вземат по една цяла заплата. Толкова ще получат и 18 от 24 експерти от контролния орган. За самата Караиванова, както и за членовете на ВСС трябва да има отделно решение на съвета. В края на м.г. те си гласуваха по две заплати за цялостен принос, което прави над 5000 лв.

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно вчера своя бивш член Иван Димов. Причина за наказанието е уронване на престижа на съдебната власт заради контактите му с плевенския лобист Красимир Георгиев – Черничкия, научаваме от Монитор. Димов бе един от двамата членове на ВСС, уличени в контакти с лобиста Красимир Георгиев – Красьо от Плевен. Двамата със Стойко Стоев подадоха оставки, след което Стоев стана съдия в Софийския военноокръжен съд, а Димов се върна като съдия в Сливенския окръжен съд.

Съдия от Великотърновския окръжен съд е собственик на рибарник на метри от римските паметници в Никополис ад Иструм. Евгени Пачиков си е купил микроязовир в зона Б на археологическия резерват. На входа на древноримското селище пък бизнесмен, близък до кмета на Велико Търново, арендува близо 70 дка водна площ върху антични пещи, показала проверка на 24 часа. Преди дни заместник-министърът на културата Тодор Чобанов разкри скандално, че терени от резервата са преминали в частни ръце и това може да спъне проект за милиони, припомня изданието. "Имам оценка за въздействието на околната среда, имам право на водоползване, разрешение от НИПК. Иван Църов (шефът на търновския музей - б.а.) беше там да наблюдава. Няма артефакти под съоръжението. Даже кредит от 5 000 лв. имам за язовира", казва Пачиков. Инвестицията била 10-15 хиляди лв. "Колкоса за един съдия, или вие държите всички да сме бедни и там праволинейно да правораздаваме на ползу роду", гневи се магистратът.

“Правителството на САЩ е събирало изключително подробна информация за недъзите на България и за нейния елит чрез дипломати и неправителствени служители. Това показва шифрограма на Държавния департамент до американското посолство в София, публикувана вчера на сайта "Уикилийкс". Премиерът и президентът не пожелаха да коментират документа, а външното ни министерство осъди оповестяването му като вредно и незаконно”, четем в Сега. Шифрограмата, която е засекретена за 35 години до 2034 г., е изпратена от Вашингтон на 16 юни 2009 г. - малко преди последните парламентарни избори и предстояща среща на държавния секретар Хилари Клинтън с българския външен министър Ивайло Калфин. В нея се изисква да се събират всякакви лични данни, включително и "биометрична информация за настоящите и новопоявяващите се лидери и съветници". Това е само първият от 1067 документа за България с различна степен на секретност, които сайтът ще публикува през следващите дни. "Уикилийкс" разгласи вчера 243 от 251 287 шифрограми на Държавния департамент до американски посолства в цял свят.

Българското правителство получи вчера още едно предупреждение, че прогнозите му за икономиката през тази и следващата година са доста оптимистични, информира Дневник. След Международния валутен фонд и Световната банка и Европейската комисия показа в понеделник по-консервативна прогноза за възстановяването и икономическия растеж. В двегодишната си прогноза ЕК посочва, че за България растежът догодина ще е от 2.6%, докато в проекта за бюджет 2011 правителството залага той да е 3.6%. Разлика има и при очакванията за тази година, като ЕК е записала тя да приключи със спад от 0.1%, а последната официална прогноза на управляващите е за ръст от 0.7%. В допусканията си ЕК посочва, че възстановяването ще започне да се усеща още в следващите месеци през показатели като потребление, ръст на заетостта и съживяване на потреблението. Активизиране на кредитирането и сериозен ръст на потреблението обаче се очакват чак за 2012 г.

Класа цитира министъра на икономиката Трайчо Трайков да казва пред Нова телевизия, че няма да е фатално, ако България реши да спре проекта за АЕЦ “Белене”. Той прогнозира, че ще има „още нерви“ по строителството на централата, докато България и Русия стигнат до нещо, което да дава увереност, че може да се работи по проекта. Очаква се днес да се проведат нови преговори за цената на АЕЦ „Белене“, като за целта у нас пристига шефът на „Росатом“ Сергей Кириенко. Ако руската страна при разговорите не каже твърда цена, която да е добра за нас, не очаквам нещо сериозно да се случи в следващите дни, добавя Трайков.

“Танкер потопи товарен кораб на 20 мили югоизточно от нос Емине. При сблъсъка 10 моряци паднали зад борда. Четирима от тях бяха спасени, а останалите 6-има до късно вечерта се издирваха от спасителите. SOS сигналът за бедствие е подаден в спасителния координационен център около 18,30 часа заедно с координатите на катастрофата. Проверката е установила, че холандският танкер „Алесандро ДП” се е сблъскал с плаващия под флага на Сиера Леоне товарен кораб „Карам 1”, пише Монитор.


източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати