26 Април 2024 г. Петък

Старомодното БГ школо отблъсква децата

2010-11-30 09:20:07

Учебната година трябва да започва за всички ученици на определена дата, но да се даде възможност отделните ваканции, различните почивки между ваканциите, "зелените" училища - да могат да бъдат училищна политика. Това е предложението на Иван Игов - председател на секция "Училищна психология" към Дружеството на психолозите в България.

Специалистът коментира темата възможна ли е промяна в продължителността на различните ваканции, породена от училищните протести в страната срещу по-кратката зимна ваканция.

Трябва да се даде възможност на общинско ниво или да бъде училищна политика - всяко училище или община да могат сами да определят ваканциите. Те трябва да бъдат решавани на регионално ниво на базата на разговори и преговори между родители, ученици и учители, смята Игов, който беше съветник за средното образование, когато министър на образованието, младежта и науката беше Йорданка Фандъкова. 

Според Игов зад ученическите протести стои обаче нещо много по-съществено - нереформираното образование, което отблъсква учениците, защото е изцяло архаично, основано на сбъркани методи, а повечето учители са пред пенсия. 

Ако не успеем правилно да прочетем този протест, а реформата, която се бави, усуква, прехвърля се от една чиновническа папка в друга, ще се стигне до това, че много скоро учениците ще намерят различни доводи да не влизат в час, заяви Иван Игов.   

Друг фактор при обсъждането на ваканциите е например този, че в "селските райони децата помагат за прибирането на реколтата в края на лятото и в началото на есента", отбеляза психологът.

Трябва чиновниците да си "избият от главите", че в кабинетите в центъра на София знаят какво се случва във всяко отделно училище в страната, каза Иван Игов. 

Ученици от страната продължават да организират протести във Фейсбук, тъй като през тази учебна година коледната ваканция ще завърши на 2 януари.     

От МОМН съобщиха, че коледната ваканция е толкова кратка заради матурите и изпитите след седми клас, които са в края на втория учебен срок. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати