19 Април 2024 г. Петък

Случаят "Илиева" показа, че системата не работи!

2010-11-29 16:19:13

Случаят с Калина Илиева е поредното доказателство за абсолютната  неадекватност на системата за легализация на дипломи от европейски университети в България.

Така Ивайло Калфин, който води активна кампания за опростяване на силно бюрократизираната и скъпа процедура у нас, коментира съмненията за дипломата на бившия изпълнителен директор на Фонд "Земеделие" Калина Илиева.

"Единствената работа на българските власти е да свършат това, което правят чак сега за Илиева – да проверяват дали дипломата е истинска", добави Калфин.

 Според европейското право признаването на дипломи от европейски университети в страните членки е автоматично.

Затова неотдавна евродепутатът призова чрез страницата си в интернет българските граждани да изпращат писма до премиера Бойко Борисов, ресорните министри и до народните представители за отмяна на съществуващия в момента регламент.

Калфин предлага дипломите за висше образование за нерегулираните професии и научните степени, придобити в ЕС, да се признават само след проверка в академичните регистри на университетите. 

Ивайло Калфин поощри министъра на образованието Сергей Игнатов, който призна, че съществуващата в момента система е архаична и трябва да отпадне за нерегулираните професии. 

"Явно здравият разум започва да си пробива път в Министерството на образованието", коментира още Калфин.

Бившият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева е проверявана заради информация, че магистърската й степен от Висшия институт за техника и икономика в Берлин не е завършена успешно.

Въпреки това тя е получила легализация от Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието, който е оторизиран у нас с признаването на дипломи и научни степени.

НАЦИД призна, че е издал уверение на Илиева, без да е проверил в академичните регистри истинността на предоставените от нея документи, и че едва сега е изпратил запитване до висшето учебно заведение, което да установи дали тя е взела успешно всичките си изпити.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати