26 Април 2024 г. Петък

Първанов: АБВ няма да издига свои кандидати за изборите, но не пречи да подкрепи силни личности

2010-11-29 09:00:27
"Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) няма да издига свои кандидати, както и листи за общински съветници на предстоящите следващата есен местни избори.Това обяви президентът Георги Първанов в предаването "Нека говорят"Тези, които имат "България" в името си - като ДСБ и ГЕРБ, на какво посягат". "Неубедително е и издава слабост в аргументите на опонентите", каза още президентът.

В коментар на Няма да успокоявам министър-председателя, напротив отново подчертавам, че движението ще формира политики и ще се опитва да намери механизмите и ресурсите, чрез които да ги реализира"понеже не ги познавате, не може да ги идентифицирате" И се похвали, че от година и половина се опитва да създаде нова школа за политици, с т.нар. академия за лидери, която обяви в началото на втория си мандат и от която десетина младежи започнаха преди година и половина стаж на "Дондуков" 2, а някои са вече назначени. Сред тях е и Мариана Тодорова, която се включи в инициативната група за дискусията на 11 ноември "България - на другия ден".

Според Първанов обаче въпросът не бил в самоцелното търсене на нови лица, а важното било деленето на можещи и неможещи, на корумпирани и некорумпирани. Той посъветва "по-старите политици" да възприемат такъв подход за школа на "нови политици".

БСП има нужда от силно лидерство и да покаже характер

По повод критиките, че със създаването на АБВ може да разцепи БСП, на която беше председател до 2001 г., Първанов напомни, че още през 1997 г. го смятали за "предател", когато той обединявал и създавал Нова левица. Чувам и сега реплики, в това число и от самия председател, че няма да допусне БСП да стане резервоар на други формации, посочи Първанов и добави, че БСП е резервоар и на НДСВ, на "Атака", на ГЕРБ. Според него проблемът на партията днес не е да запази твърдото си ядро от 600-700 хил. избиратели, които има в момента, а да разшири това ядро и към други формации, и към гражданското пространство.

Най-големият проблем на БСП е да демонстрира ясна визия, силно лидерство, да покаже характер и че е силна опозиция, която може да върне доверието на избирателите, загубено в едно сложно управление, обобщи Първанов. Според него БСП би трябвало да е естествен партньор на всяка разумна сила, която произвежда реална работеща алтернатива.

На въпрос кой е бил най-добрият лидер на БСП Първанов посочи Димитър Благоев, който 30 години е ръководил партията, но никога не е бил избиран за председател.

Попитан за своята самооценка на кой пост се е справил по-добре - като председател на БСП или като президент, Първанов коментира, че въпросът е в стил "крокодилът не е толкова дълъг, колкото е зелен"  и посочи, че става дума за несравними неща, които са в различни плоскости.

"Когато Борисов е играл в моя отбор, сме печелили"

Сегашното управление стои по-зле като компетентност от тройната коалиция, коментира Първанов, който е сочен за архитект на коалицията БСП-НДСВ-ДПС. Хората избраха ГЕРБ, за да им реши проблемите, на практика това не става, коментира още той. "Нещата отиват по-зле. По-зле са в производството, бизнесът се задъхва. Ние сме на опашката на Европа, не използвахме кризата като шанс", заяви Първанов.

Той отхвърли твърденията, че е критичен само към сегашното правителство. Припомни, че по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски е дал пресконференция, обявена за "Боянски ливади" 2. "Критикувах и съветническия екип на Станишев. Тогава пак се появяваха същите коментари, че има конфликт между премиера и президента и всичко се пренасяше на личностна основа"Имаме няколко мача, при това нескромно ще отбележа, че когато Бойко Борисов е играл в моя отборо, е печелил, когато играе в противниковия, обикновено губи. Не сме се ритали по кокалчетата, просто защото играем различни на постове и когато това се е случвало отборът е печелил". Първанов отбеляза, че като по-млад е обичал да играе като централен нападател и да вкарва головете, а след това дълго време предпочитаната му роля е на плеймейкър в средата на терена, където се прави играта, но сега е готов да застане на всеки пост, стига отборът да го изисква и това да се налага. Още през юни тази година Първанов се обяви за "плеймейкър", който в момента подбира "голмайсторите" за проекта си.

На въпрос има ли олигарси в България, Първанов попита кой е раздавал на поразия националното богатство - предприятия и банки. Добави, че това става с подписа на премиера и министрите и корените на олигархията или на "Октопода" трябва да се търсят в изпълнителната власт до 2000 г., когато премиер беше Иван Костов.

Първанов посочи, че винаги е бил за парламентарна република. Според него промяна в конституцията за смяна на държавното устройство сега не е възможна. Ако бъде свикано Велико народно събрание в този момент, то ще възпроизведе сложната ситуация и нито една сила няма да има мнозинство да промени основния закон. Това е пир по време на чума, коментира Първанов и призова да не се правят подобни експерименти, които ще оставят правителството без парламентарен тил и ще обрекат страната на хаос.

Желанието на Първанов е да остане за хората като "президентът, когото властта не промени". "Нека говорят каквото си искат, ще стане каквото трябва", обобщи той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати