20 Април 2024 г. Събота

"Уикилийкс" взриви американската дипломация

2010-11-29 08:52:41

Скандалните разкрития на сайта „Уикилийкс" продължават. Нови 250 000 тайни документа на американската дипломация и разузнаване бяха разпространени от сайта и публикувани във водещи световни медии. Докладите са на американски посолства и дипломати, а от тях е видно отношението на щатската дипломация към своите противници и съюзници- критично и цинично. Още повече- американски дипломати са действали като шпиони, предаде КРОСС.

Според „Ню Йорк Таймс" Държавният департамент на САЩ е поискал „детайли за личните отношения между българските лидери и руските власти или бизнесмени", става ясно от документ до американското посолство в София.

„Гардиън" пише, че американски дипломати са шпионирали своите съюзници като врагове. Руският премиер Владимир Путин е наричан „алфа-куче" и „Батман". Афганистанският президент Хамид Карзай страдал от параноя, а Ангела Меркел бягала от риска и била „рядко изобретателна". Има и сравнение между Махмуд Ахмадинеджад и Адолф Хитлер. Критично е отношението и към премиера на Италия Силвио Берлускони, който бил „безполезен и суетен". Американците отбелязват с голяма доза съмнение и топлата връзка между Путин и Берлускони, който получавал „разточителни подаръци".

Друг американски дипломат пък определил немския външен министър Гидо Вестервеле като „арогантен, празен и критичен към Америка".

Освен отношението към някои от световните лидери, документите съдържат данни и за опасни терористи. Саудитските спонсори за основните източници на пари за бунтовнически групировки като „Ал Кайда", пише Ройтерс.

От докладите става ясно още, че Китай замисля „координирана компютърна кампания" срещу САЩ и неговите съюзници.

Белият дом реагира моментално и остро разкритикува „Уикилийкс" за „опасното си действие", което рискува и застрашава не само дипломатическите отношения на САЩ, но и живота и здравето на служителите на външната дейност на Вашингтон.

Американската дипломация не е толкова сигурна в подкрепата си за Турция. Съмненията на Вашингтон дали може да се разчита на Турция, която е негов ключов съюзник в НАТО, излязоха наяве чрез сайта „Уикилийкс", а немското списание „Дер Шпигел" цитира американски дипломат, според когото съветниците на турския премиер Ердоган „разбират малко политиката отвъд Анкара". Те са наречени „железен кръг от подлизурковци, но надменни".

В доклад до Вашингтон политическите лидери на Турция са описани като „разделени и просмукани от ислямисти".

Отношенията между Турция и САЩ са традиционно добри, но явно американските дипломати са скептични за надеждността на Анкара като партньор. Турция предприе важни реформи, за да изпълни критериите на европейското членство, към което се стреми.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати