29 Март 2024 г. Петък

Искат от „Булгаргаз” всяка седмица прогнозна цена на газа

2010-07-04 11:35:30
За бизнеса е много важно да има предвидимост и по-голяма стабилност в прогнозите. Затова смятам да поискам от „Булгаргаз" да обявява прогнозна цена на природния газ всяка седмица.

 

Това каза в Плевен министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той бе на посещение в града в рамките на обиколката си в предприятия, които са големи консуматори на газ и електроенергия.

Основание за това искане е разбирането, че най-важният фактор в бизнес планирането е възможността да заложиш във финансовия си модел всички компоненти, за да направиш точната сметка за ценовата си политика.

По думите на министъра, ако можеш да виждаш всяка седмица каква би била цената след три месеца, това ще бъде от ползаза по-доброто планиране на компаниите.

Той посочи, че въвеждането на такава мярка ще съдейства на предприятията да функционират в среда, която не ги лишава от конкурентни предимства, които биха имали на друго място.

Министър Трайков посъветва ръководствата на посетените от него компании да проучат възможностите за финансиране, които дава ОП „Конкурентоспособност".

Там правилата са по-лесни, по-прости, прозрачността при вземането на решения е увеличена многократно и е ускорен процесът на изплащане на средствата, допълни той.

В рамките на обиколката си министър Трайков посети и  разградския завод за царевични продукти „Амилум". 

„Нужно е физически да бъде изградена енергийна инфраструктура, за да бъде либерализиран пазарът. Стъпките за това са реална връзка със системите на съседните страни плюс допълнителни възможности за доставка на газ не по тръби - например компресиран.

Тогава движението в цената на газа няма да оказва толкова негативно влияние върху себестойността на продукцията на българските предприятия", каза Трайков.

Той подчерта, че пазарната конкуренция зависи и функционирането на бъдещата енергийна борса. Когато я има догодина, цените ще са ясни, прозрачни и основани на истински пазарни принципи.

Мениджмънтът на „Амилум" настоя да се променят условията на договорите с „Булгаргаз" за големите индустриални потребители, в които да се предвидят по-гъвкави възможности за заявяване на количествата суровина и за плащане към доставчика.

Това е идея, която ще бъде обсъдена с „Булгаргаз", каза министър Трайков. Истинската подкрепа за фирмите би било функционирането на свободен газов и електроенергиен пазар, подчерта още министърът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати