29 Март 2024 г. Петък

Коледната звезда

2010-11-28 12:46:06

Коледната звезда всъщност е по-познатият вариант на Витлеемската звезда и е най-популярното украшение за върха на празничното дръвче. Според християнската традиция това е звездата, която оповестила раждането на Исус на Тримата мъдреци и ги насочила по пътя към Витлеем.

Яркото сияние на звездата вдъхновило Влъхвите да потеглят към Йерусалим, след като вече били известени, че във Витлеем ще се роди спасител. Следвайки звездата, те достигнали мястото, където се родил Христос, ознаменували събитието, почели Младенеца и му поднесли дарове.

Звездата е един от традиционните символи на Коледа и се претворява в украсата на елхите, домовете, коледните картички. Тя не е просто украшение, а символ на надеждата, щастието и радостта, който олицетворява чудодейната божествена сила.

Коледната звезда по света

Християните по целия свят познават този символ и традиционно го изобразяват по време на коледните празненства. В някои култури обаче звездата се смята за инструмент на Сатаната. Според тях тя била предназначена да привлече както астролозите, така и опасностите до мястото на Христовото Рождество. Опасността тук е видяна в лицето на юдейския цар Ирод.

Според теолозите звездата оправдала старо предсказание и станала известна като Пророческата звезда.

Модерните астролози обясняват звездата по различни начини. Някои от тях твърдят, че е комета, планета, нова (звезда, която свети много силно за известно време) и какво ли още не. Според друг аргумент Коледната звезда е измислица на автора на Евангелието на Матей. Библейските разкази обаче твърдят, че Тримата Влъхви предприели пътуването си няколко месеца преди раждането на Младенеца.

Звездата на върха на коледното дръвче

За украса на елховия връх най-често се използва Коледна звезда. Вместо да купувате подобно украшение обаче, можете да си го изработите сами вкъщи.

Освен като завършек на коледното дръвче, звездата се използва и в често изобразяваната сценана Рождеството. Има и коледни песни, в които се споменават най-различни мотиви, свързани със звездата.

Многоцветната звезда на върха на елхата подчертава по уникален начин цялата украса, така че не я забравяйте независимо дали сте се снабдили с естествено или изкуствено дръвче за Коледа.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати