26 Април 2024 г. Петък

Имената на Джуджета на Дядо Коледа

2020-12-08 09:59:59

Коледните джуджета (или елфи), за които всички сме чували, произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Вярвало се, че тези гномчета пазят дома от злото и са доброжелателни и услужливи към добрите хора. Можели обаче да бъдат и лоши с онези, които са се държали грубо и невъзпитано, и в резултат са описвани като тролове и канибали. И така, те от векове са едновременно обичани и нежелани. В средата на 19-ти век скандинавските писатели създали нов образ на гномовете, като ги превърнали в коледни елфи, подобни на пакостливи феички, но изключително добросърдечни.

С популяризирането на Коледа елфите все по-често са описвани като верни приятели и помощници на Веселия старец. Художници като Ханзен и Нистрьом са създали рисуваните образи на коледните джуджета, каквито ги познаваме днес.

Първоначално се смятало, че Дядо Коледа и неговите джуджета живеят на Северния полюс. През 1925 обаче било установено, че там няма елени, но пък в Лапландия (Финландия) живеят цели стада. Така хората решили, че след като шейната на Дядо Коледа е теглена от елени, той би трябвало да живее на място, където има хиляди от тях. Оттогава се вярва, че някъде в Лапландия има тайно селце с таен проход, където живеят Дядо Коледа, жена му и джуджета.

Тайната на местонахождението му е известна само на Дядо Коледа и джуджетата, но все пак се вярва, че е някъде в планината Корватунтури в лапландското графство Савукоски на границата между Финландия и Русия.

Според някои хора при Дядо Коледа работят шест джуджета, а според други помощниците са девет или дори тринадесет. Смята се, че джуджетата са изключително умни и че помагат на Дядо Коледа да проектира играчките и да подрежда и чете детските писма, пристигнали по пощата.

На запад популярните имена на коледните джуджета и техните задачи са следните:

1. Алабастър Снежната топка – админстратор на списъка с послушни и непослушни деца

2. Буши Вечнозеления – създател на вълшебната машина за изработване на играчки

3. Пепър Минстикс – пазител на тайната на селцето на Дядо Коледа

4. Шини Упатрий – най-старият приятел на Дядо Коледа и съосновател на селцето в Лапландия

5. Мери Захарния бонбон – отговаря за лакомствата, позната е и като Mary Christmas. Освен това е асистентка е на г-жа Коледа и й помага в кухнята.

6. Уънорс Оупънслей – дизайнер на шейната на Дядо Коледа и отговорник по поддръжката й. Също така се грижи за елените, за които се вярва, че достигат скорост, по-висока от тази на светлините на коледното дръвче.

В древния исландски фолклор се споменават джуджета с имената Аскаслейкир, Бюгнакрейкир, Фалдафейкир, Гататефур, Гилягаур, Глугагегир, Кеткрокур, Кертасникир, Потаслейкир, Скирярмур, Стеккярстаур, Стуфур и Творуслейкир. Други имена, открити за коледните джуджета, са Багалутур, Бялманс Барнид, Бялмин Сялфур, Битахенгир, Фродуслейкир, Лейкярейгир, Раудур, Редда, Следда, Стейгримур, Тифил и Тутур.

Вярва се, че през последния ден на Коледа джуджетата палят факлите си и излизат от скритото селце в планината, за да си играят в тайно поле и да празнуват успешното изпълнение на коледния план.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати