24 Април 2024 г. Сряда

Да заменим ишлемето с високите мощности, настоя Първанов

2010-07-04 11:31:53

За промяна на модела на заетост призова държавният глава Георги Първанов в речта си по време на дискусия „Заетост в условията на криза и предизвикателствата на новия растеж". 

Според президента трябва да се преориентира българската икономика - от икономика на ишлемето, както той се изрази, към икономика на развитие на високи енергоспестяващи мощности, към икономика на висока добавена стойност.

Дискусията е третата поред, организирана от Георги Първанов в рамките на дебатите за „Стратегия 2020".

В пазара на труда се отразяват тенденциите на развитие на кризата, но и шансовете за нов растеж, смята държавният глава.

По време на прехода пазара на труда се е променил, според Първанов. Цели професии залязоха и изчезнаха от пазара на труда, посочи той и допълни, че такива изчезнали професии са инженерните.

За сметка на това е нараснала заетостта в сферата на търговията, услугите и туризма.

Георги Първанов подчерта, че тази заетост е с по-ниско квалифицирана работна ръка. България е не само страната на ниските данъци, както обичаме често да се хвалим, но и на ниско платената работна ръка, заяви президентът.

Той акцентира и върху, по думите му, плахия спад в регистрираната безработица - през февруари тя е 10%, а през май - 9,5%. Държавният глава призова да се направи истински анализ на тези данни, дали те означават светлина в края на тунела, или просто са ефект от сезонната заетост.

Освен това, според държавния глава, трябва да се анализира безработицата във всичките й сечения - възраст, региони, сектори и индустрии.

По думите му добре трябва да се анализират данните за безработицата, трябва да се отчете, че голяма част от хората, които уж са

безработни в същото време работят в сивия сектор, както и това, че голяма част от безработните не са обхванати от статистиката. не може, според президента Първанов, да се говори за младежка безработица, без да се говори за реформата в образованието. 

Не може да се говори за заетост  над 50 години, без да се говори за пенсионната реформа, посочи Първанов. Според него изоставаме от заетостта в иновациите и в зелените работни места.

Той посочи още, че дебатът по българската „Стратегия 2020"Ние българските институции или поне част от тях гледаме на изпълнението на „Стратегия 2020" като на изпълнение на поредното домашно.

Задачата е да разработим свой национален проект, своя национална стратегия, каза Първанов.

Според него има остър дефицит на стратегическо мислене в българската политика. Много важно е подготовката на „Стратегия 2020" да не бъде кабинетно дело, категоричен е президентът.

Според него разработването на българската „Стратегия 2020" трябва да е мъчително, да бъде сблъсък на идеи и позиции.

Тази дискусия е навременна, заяви от своя страна и социалният министър Тотю Младенов. Според него трябва да се направи анализ как се е развивал пазарът на труда в последните 20 години, кои са били позитивите и кои са били грешките.

 Голяма част от българската икономика е неконкурентоспособна и това създава сериозни проблеми, допълни той.  Над 1400 безработни лица през 2009 са били обучени по програми на социалното ведомство.

По думите на Младенов недостигът на средства за тази година за подкрепа на безработните, ще бъдат компенсирани чрез ОП „Развитие на човешките ресурси".

Три пъти по-малко са средствата ни в сравнение с миналата година, заяви Младенов. МТСП ще разчита и на Европейския социален фонд. Важното е хората да бъдат по-пригодни за пазара на труда, смята социалният министър. По думите му ще се работи хората да имат по-високи заплати. От декември 2008 започва да нараства безработицата и това продължава до февруари 2010, изтъкна Тотю Младенов и допълни, че оттогава досега безработицата е овладяна.

С 37 000 са намалели безработните за тези 4 месеца до юни. Трябва да се отчете отливът на инвестиции, каза още той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати