25 Април 2024 г. Четвъртък

"Ал Хаят": Wikileaks ще разкрие, че Турция е помагала на "Ал Кайда", а САЩ - на ПКК

2010-11-27 09:43:35
Турция е помагала на "Ал Кайда" в Ирак като не е контролирала добре границите си и е позволявала на базирани в страната иракски граждани да снабдяват терористичната мрежа с оръжие, минуции и материали за бомби.

В същото време САЩ са подкрепяли бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК), водещи от 1984г. сепаратистична война срещу Турция и включени още от 1979г. в списъка на Държавния департамент с терористични организации. В секретни документи хората на ПКК са наричани "бойци за свобода и турски граждани", и се описва как американците са освобождавали арестувани членове на организацията в Ирак, давали са им оръжие и са пренебрегвали това, че отрядите й действат в съседна Турция.

Това твърди лондонският в."Ал Хаят" в навечерието на очакваното публикуване от екипа на сайта Wikileaks на огромно количество дипломатически и военни документи на САЩ. Изданието се позовава на един от администраторите на Wikileaks, цитиращ споменатите твърдения от американски документи.

Източникът допълва, че екипът се нуждае от доброволци за превеждане на документи от турски относно ролята на страната във войната в Ирак и действията и в преговорите за членство в Европейския съюз.

В сряда администрацията на Барак Обама предупреди Конгреса във Вашингтон за предстоящата публикация на документи от Wikileaks, за които се твърди, че са до 7 пъти повече от стотиците хиляди документи за Ирак и Афганистан, които бяха огласени по-рано тази година.

Държавният департамент е издал инструкции посолствата по света изпреварващо да информират партньорите за потенциалните щети от това, което ще бъде публикувано.

Според тв канала Си Ен Ен в Държавния департамент на преглед са подложени всички дипломатически документи за периода 2006-2009г., свързани с комуникацията между централата във Вашингтон и 297 американски посолства, консулства и мисии по цял свят.

Медиите са изпълнени със спекулации, че съдържанието може да включва компрометиращи разговори с политически дисиденти, представители на гражданското общество и приятелски настроени политици или оценки и описания за тях или за конкретни събития, които дори би могло да доведат до основание за експулсиране на американски дипломати.

Журналистът от Sky News Тим Маршал коментира, че не е изключено в текстовете да се говори за президенти и премиери и посочва трима, които са обект на критика от САЩ - афганистанският държавен глава Хамид Карзай, президентът на Пакистан Асиф Али Зардари и руският премиер Владимир Путин.

Бившият посланик на САЩ в Москва Джеймс Колинс (1997-2001) коментира в петък пред Си Ен Ен, че разсекретяването на милиони страници с конфиденциални анализи, доклади за срещи, инструкции и препоръки за действия може да разруши доверието, което е необходимо за ефективна и продуктивна дипломация, защото такава дипломация често се води от двете страни с презумпцията, че съдържанието, форматът и дори самото провеждане на срещите ще останат поверителни.

"След срещи всяка от страни докладва обратно на централата и разбира се никой не би искал съдържанието да се поява на следващата сутрин в пресата", казва Колинс. Освен това специалисти и съветници, даващи мнението си на дипломати и преговарящи, няма да бъдат искрени, ако има вероятност то да стане обществено достояние, допълва бившият посланик.

"Ако Wikileaks публикува цял куп от докладите от посолството в Москва или инструкции от Държавния департамент относно политиката към Русия, това няма да е добра новина, защото кореспонденцията със сигурност ще казва неща, които ще усложнят отношенията между двете държави и между хората, за които става дума. Ще се създаде недоволство от публикуването на частна информация и ще намалее крехкото доверие, изградено между двете правителства. То може също така да разкрие стратегии, намерения и тактики по редица въпроси и просто да направи много труден животът и работата на служители в посолството", коментира още Колинс.

В петък италианският външен министър Франко Фратини заяви пред репортери, че сред документите, които е възможно да се появят още в следващите часове, "може да има оценки и факти, които накърняват Италия като международен играч."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати