24 Април 2024 г. Сряда

Станишев: магистралите ще останат безмълвни паметници

2010-11-26 16:39:23

Петъчният парламентарен контрол с въпроси от бившия премиер Сергей Станишев и отговори на настоящия Бойко Борисов беше позабравено шоу през последния месец, но днес се завърна с пълна сила.

От „Коалиция за България“ погнаха Борисов по любима тема – парите на българите. 

Станишев показа сметката от неговото управление и я сравни с тази на кабинета „Борисов“. 

„За 4 години от предишното управление минималната работна заплата се е променила с 60% – от 150 на 240 лева. Средната работна заплата – с по 20% на година. По подобен начин и минималната пенсия – от 69 лева на 136 лева. 90% ръст”, изтъкна премиерът от „лошата тройна коалиция”, както сам обича да казва. 

В същото време сега у нас минималната заплата оставала 122 евро, а в разкъсваната от кризи Гърция била 862 евро.

Станишев попита Борисов как е увеличил доходите на българите през последната година и какво смята да прави в бъдеще.

„Винаги се правят избори в политиката – дали да построиш магистрала, или да увеличиш пенсиите. Попитайте хората. И при предишното правителство се построиха магистрали.

Много важно е обаче хората да могат да си плащат сметките, а не да гласуват. Ще останат безмълвни паметници ако не могат хората да пътуват по тези магистрали", заяви червеният лидер.

„Не е коректно да сравнявате едно златно време с времето, в което целият свят се тресе в криза”, посочи обаче Бойко Борисов. 

Според премиера увеличените от БСП пенсии днес ги плаща неговото правителство. 

Тук опозицията го репликира от място, че всеки ден откривал по нещо, което също било оставено от Тройната коалиция. 

„Откривам това, което си правя първа копка, и след това си го откривам. Имам автобиография, все пак. Откривам нагледно това, което при вас беше само мечти и сънища”, не остана длъжен Борисов.

„Тази криза не ни дойде от световния империализъм, а от българското правителство. Пет пари не давате за доходите на хората. Кажете на българите след две години и половина каква ще е минималната, средната работна заплата, пенсията?”, подхвана веднага след Станишев бившият министър на икономиката Петър Димитров.

„Какво ще има България ли? Магистрали, южна дъга, естакади, поне 50% усвояване на фондовете, най-ниските данъци. Ще има една, мисля, добре подредена държава”, заяви премиерът и отново беше репликиран от място от депутата от Антон Кутев, който му подвикна, че не говори по същество.

„Господин Кутев, вашата съдба е такава, че вече 5-6 години аз съм или кмет, или премиер, а вие ми подвиквате от столовете. Пожелавам ви някой ден и вие да имате възможност да помете отговорност”, скорострелно отвърна Борисов. Защо? Аз мисля, че е много дружелюбно”.

„Винаги се правят избори в политиката – дали да построиш магистрала или да увеличиш пенсиите? Попитайте хората. И при предишното правителство се построиха магистрали. Много важно е обаче хората да могат да си плащат сметките, а не да гласуват”, пое отново атаката Сергей Станишев.

„След края на мандата мисля, че България ще изглежда в много по-добър вид от това, което заварихме преди вас”Не се обаждайте от място! Нали правилник има?!?”

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати