28 Март 2024 г. Четвъртък

Пресата от 26 ноември

2010-11-26 11:22:12

По искане на ОББ частен съдия-изпълнител продава два самолета на авиокомпанията на бизнесмена Васил Божков - АВБ-2004, заложени в трезора, съобщава 24 часа.

"Лиърджет 60" се предлага за 5 785 436,25 лв. без ДДС. Наддаването за другия самолет "Чесна 550" започва от 3 625 112, 25 лв. Това са 75% от пазарните им стойности. Машините се намират на аерогара София и може да бъдат разгледани всяка сряда от 12 до 13 ч. Кандидатите трябва да внесат 10% депозит и да подадат оферти в канцеларията на Софийския районен съд до 17 декември. Преди четири години лиърджетът е заложен в ОББ за кредит от 6 млн. евро. В края на септември по искане на банката е запориран заради дължими 11 282 176, 92 лв. Чесната пък е заложена през 2005 г. за кредит от 4 млн. евро и е запорирана в началото на октомври заради дължими 5 797 026, 47 лв.

“Хиляди българи, загубили спокойствие у дома си след преправяне на съседски апартаменти в офиси, магазини и клубове, получиха вчера надежда за справедливост след осъждането на държавата в Страсбург по делото "Милеви и други срещу България". Държавата ще трябва да плати на двете сестри Милеви и тричленното семейство Евтимови от София общо 38 000 евро за морални щети и съдебни разноски, защото не се е намесила ефективно да защити спокойствието в жилищния им блок”, четем в “Сега”. Според Европейския съд за правата на човека бизнесът в апартаменти може да представлява нарушаване на правото на личен живот за съседите. Неволите на Милеви и Евтимови, които живеели на първия етаж, започнали през 2000 г., когато един от апартаментите на партера бил преправен на денонощен компютърен клуб без почивен ден в седмицата.

Бившият вътрешен министър Румен Петков се спаси временно от изслушване в парламентарната комисия за контрол на ДАНС, което трябваше да се състои вчера, заради сигнала му до прокуратурата, научаваме от Сега. Петков настоя да бъдат проверени внушенията, направени от шефа на МВР Цветан Цветанов и началника на митниците Ваньо Танов, че участва в пазарлъци с криминални групировки. От БСП съобщиха, че Борис Велчев е възложил проверката на Софийската градска прокуратура. Новината бе разпространена 3 часа преди заседанието на комисията за ДАНС, която трябваше да изслуша Петков и Танов. Двамата се явиха пред органа, но депутатите решиха да спазят правилата да не се разглежда казус, който вече се разследва от обвинението.

От строителството на втората атомна централа "Белене" ще има смисъл, ако бъдат осигурени дългосрочни договори за износ на ток към съседните държави, показва прогноза на Националната електрическа компания, съобщава Дневник. Според Димчо Кънев от дирекция "Прогнозиране, развитие и научно обслужване" в компанията към 2020 г. ще се произвеждат годишно 50-52 млрд. киловатчаса енергия, включително от АЕЦ "Белене", а на вътрешния пазар ще се потребяват около 42 млрд. "Така остават свободни 10 млрд. киловатчаса за износ и изводът ни е, че от АЕЦ има смисъл при дългосрочни договори за експорт. В противен случай централата ще се конкурира с подобни проекти в съседните страни и това ще увеличи финансовия риск от проекта", смята Кънев.

Не може да бъде установена вината на конкретни длъжности лица относно незаконното строителство по бреговете на язовир "Ивайловград", отбелязва Новинар. Това е и причината Окръжната прокуратура в Хасково да прекрати преписката за имотите там, казва наблюдаващият прокурор Елена Катранджиева. По думите й не са уточнени години на строителството на повечето сгради, като най-старите са се появили по бреговете на язовира още през 70-те години на миналия век. В същото време са се сменяли областни управители, кметове и шефове на РДНСК, които са си прехвърляли констатации. До момента са връчени 83 заповеди за събаряне на постройки.

ГЕРБ не се отказва от идеята правителството да получи възможност да се разпорежда със спестените здравни вноски, включително да ги харчи за разходи, които нямат нищо общо със здравеопазването, разкрива Дневник. Това стана ясно при окончателното обсъждане на проектобюджет 2011 в парламентарната бюджетна комисия в сряда.

Болниците в София са препълнени, а леглата свършват. Провинциални лечебници масово отказват да приемат болни, директно ги натоварват на линейките и ги изпращат в столицата и градовете, в които има университетски клиники, установила проверка на Монитор. 50-годишна раковоболна столичанка в тежка криза от белодробна недостатъчност заради карциномите чака в продължение на близо три часа през нощта в сряда срещу четвъртък, докато лекарите от Бърза помощ намерят свободно легло за нея. Жената е изписана само преди дни от Военномедицинска академия, където е установена злокобната диагноза, но не бе приета там, тъй като всички места са заети.

Коледният подарък може да се движи на 4 колела, защото през декември търговците на нови автомобили свалят цени и дават подаръци с идеята да завършат годината със силен финален спринт, е водещата новина за Труд. Сега липсват умопомрачаващи отстъпки от 40-50%, каквито имаше за някои застояли модели на склад през кризисната 2009 г., но пак могат да се открият оферти, които стопяват 30% от цената на новия автомобил. Такова намаление например дава “Хонда”за налични бройки “Сивик” (хечбек, 1,4 л бензин) - продава се за 26 236 лв. вместо за 37 480 лв. За други модели на престижната японска марка отстъпките са по-малки, но пак значителни, допълва изданието.

120 лева ще е глобата за всеки, който откаже да даде данните си в преброяването на населението. Същата глоба ще се налага и ако се предоставят неверни данни вместо сегашните 60 лв., пише Дума. Според одобрени вчера от мнозинството в парламента законодателни изменения преброяването догодина ще се извърши месец по-рано. То ще се проведе от 1 до 28 февруари.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати