20 Април 2024 г. Събота

Русия сложи на тезгяха цена от 6,4 млрд.евро за АЕЦ „Белене”

2010-11-26 10:51:44

Русия ще преговаря за 30-40 процента дял в АЕЦ "Белене" и твърда цена на проекта от 6.4 млрд. евро.

Това стана ясно от думите на генералния директор на държавната руска компания "Росатом" Сергей Кириенко. "През последната година между Националната електрическа компания, българското правителство и нас се провеждат сложни преговори - най-тежкото изискване на вашия министър-председател Бойко Борисов беше да се съгласим на твърда цена за проекта АЕЦ "Белене.", каза Кириенко.

Преговорите с България били толкова тежки на моменти, че от "Росатом" са се замисляли дали да не съдят страната ни.


Още на 13 ноември по време на своето посещение в София руският премиер Владимир Путин заяви, че Русия е готова с цената на новата атомна централа, но не е съгласувала все още предложението си с българската страна.

Министърът на икономиката  Трайчо Трайкво коментира, че изграждането на „Белене" не може да струва повече от 5 милиларда евро. 

 Руската компания  не е готова да прави "Белене"  на всяка цена.

Готови сме да я построим с по-малка рентабилност, но не на загуба", каза шефът на "Росатом". Според него към края на 2010 г. с включен инфлационен индекс цената на централата се е увеличила до 6.7 млрд. евро. България обаче е поискала смъкване до 6.4 милиарда евро с аргумент, че такава стойност е предлагана на предишното правителство. "Цената от 6.4 млрд. евро е към началото на 2010 година и, ако трябва да съм коректен, с включена инфлация тя би достигнала до завършването на централата около 8-9 милиарда евро", каза още Кириенко.

Очаква се шефът на „Росатом" да дойде в България на 30 ноември. 

През 2011 г. "Росатом" има готовност да достави първия комплект оборудване за централата и потвърди желанието на руската компания да участва в "Белене" като акционер.

"Готови сме да купим и сто процента от централата но българското правителство няма да се съгласи, каза Кириенко.

Руската компания ще преговаря за дял от 30-40 процента от "Белене". Според дружеството пред България има два варианта да финансира проекта при условие, че не иска да дава нито стотинка от бюджета си. Първият вариант е страната да вземе кредит, с който да започне строителството, а вторият - да продаде части от централата на пожелали да се включат акционери.

За дял от АЕЦ Белене се обяви Сърбия. Имаше информация, че Гърция също иска да се включи в проекта, но до този момент няма данни, че има напредък в тази насока. 

В случай, че България се откаже от проекта неустойките, които ще трябва да плати, възлизат на 1 млрд. евро.

Според Кириенко максималният срок, до който може да се отлага решението за "Белене" е пролетта на следващата година. След това изграждането на централата няма да бъде толкова изгодно, защото няма да успее да изпревари построяването на други ключови енергийни централи  на Балканите, като АЕЦ в Турция, Румъния и Унгария.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати