29 Март 2024 г. Петък

Русия: Няма на всяка цена да строим "Белене"

2010-11-26 10:33:08

Русия няма да строи АЕЦ "Белене" на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко.

Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

Изчислена към днешна дата, стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

"Макар и с нежелание, от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация, цитиран от БНР.

"Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва, ще се откажем от проекта, ще го направим", изтъкна Кириенко.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване.

По думите му първият бетон може да бъде излят още през септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

"Проектът е изгоден и за двете страни", категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати