Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 16
Начало arrow Свят arrow Тод Стърн, главен преговарящ на САЩ за климата: В Канкун няма да правим сделки ...

Тод Стърн, главен преговарящ на САЩ за климата: В Канкун няма да правим сделки "на тъмно"

  Print E-mail
2010-11-25 22:22:03
източник: dnevnik.bg

В понеделник министрите на околната среда от над 190 държави се събират в мексиканския курорт Канкун, за да начертаят нов план за противодействие на измененията в климата. Опасенията за неуспех са големи, след като миналата година по същото време подобна конференция в Копенхаген завърши с пожелателен текст без ясни мерки. Междувременно САЩ, които доскоро бяха най-големият източник на парникови емисии, не приеха федерално законодателство за тяхното намаляване. Това отслаби мотивацията на някои държави в Европейския съюз да поемат нови едностранни екологични и финансови ангажименти. За крехките очаквания от срещата в Канкун разговаряме с Тод Стърн, специален пратеник на САЩ по въпросите на климатичните промени, който ще оглави американската делегация в Мексико.

Ще продължат ли САЩ да стоят зад Копенхагенското споразумение, което се стреми към задържане на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий през XXI век? Възможна ли е нова сделка "на тъмно", извън преговорите на ООН?
- Президентът и аз стоим твърдо зад Копенхагенското споразумение с различните му разпоредби, в това число лимита от два градуса. Той залегна и в Декларацията от Акуила, която лидерите на големите икономики подписаха в Италия през юли. Да, САЩ не отстъпват от поетите ангажименти, не сме сключвали никакви задкулисни договорки. Продължаваме да си сътрудничим със страните от цял свят и ще продължим да го правим и в бъдеще.

Що се отнася до така наречените сделки на тъмно, мисля, че има известно недоразумение. По време на дискусията в Копенхаген акцентът беше върху механизма за измерване, докладване и потвърждаване на емисиите (MRV) и прозрачността. САЩ настоявахме много за решаването на този въпрос. За всички беше разбираемо, че ние трябваше да разговаряме най-вече с Китай. Европейските лидери разбираха това, така че нищо тайно не се е случило и не очаквам да се случи и тази година. Не това е начинът.

Преди няколко седмици вашият заместник Джонатан Пършинг съобщи, че някои страни се опитват да договорят наново определени точки от Копенхагенското споразумение. Вярно ли е?
- В Копенхаген постигнахме важни договорености по редица въпроси. Някои бяха едностранни финансови обвързвания, например създаването на зелен фонд. Други бяха ангажименти на всички основни играчи сред развитите и развиващите се страни – например да въведат климатични цели или мерки, и то по начин, който да е прозрачен за международната общност.

Това е сърцевината на Копенхагенското споразумение. В хода на преговорите тази година ние се опитваме да пренесем разбирателството от Копенхаген в преговорите по Рамковата конвенция на ООН по измененията в климата (UNFCCC). Целта е да стигнем до резултат, който да е приемлив за всички страни по нея – нещо, което не се получи миналата година.

По някои въпроси преговарящите от много страни заемаха позиции, които според нас не са съвсем в синхрон със записаното в споразумението. Но няма да назовавам имена. Важно е как всичко това ще се реши в Канкун не само на ниво на преките преговарящи, а и на по-високите нива.

Ще повлияе ли изходът от Канкун на многостранните преговори?
- Мисля, че срещите, които се провеждат всяка година, са важни. В речите си съм казвал, че е много важно да се отбележи значителен напредък. Не е нужно да имаме голям договор, в Канкун няма да се стигне до такъв. Но е важно да се движим прагматично и конкретно напред.

Защото, ако се озоваваме година след година в мъртва хватка, хората ще започнат да търсят други канали за пробив, а за всички е по-добре напредъкът в тази област да идва по линия на Рамковата конвенция на ООН. На нейна страна е доверието, историята и широкото участие на всички държави и това е мястото, където трябва да се постига прогрес.

Смятате ли, че е арогантно от страна на Европа да иска по-високи цели за намаляване на емисиите, без да взема предвид състоянието и развитието на другите региони?
- Не, не мисля, че е Европа е арогантна. Изобщо не бих погледнал на нещата по този начин. Всички ние имаме своята гледна точка и своите различни национални обстоятелства – и икономически, и политически. Мисля, че всички разбират това.

Винаги съм казвал, че много от постигнатото в Европа е достойно за възхищение. Участвах в преговорите в Киото и се борих за така наречените гъвкави механизми (като търговията с квоти на парникови емисии – бел. авт.), срещу които Европа бурно възразяваше, но ние успяхме да се наложим. Сега Европа има схема за търговия с емисии, а ние не.

За щастие европейците приеха някои от решенията, които лансирахме тогава, което им прави чест. Не сме съгласни с тях за всичко. Миналата година доста спорихме, например когато сравнявахме базовите години 1990 и 2005 г. Но аз, общо взето, се възхищавам на европейските позиции по измененията в климата и на ангажиментите, които Европа е поела. Нямам никакъв проблем с европейските си приятели.

От кои европейски държави САЩ черпи опит по отношение на политиките за климата?
- Не бих казал, че ползваме нечий конкретен модел. Обединеното кралство е една от държавите, които са свършили страхотна работа. Миналата година работих в много тясно сътрудничество с моя колега Ед Милибанд, който сега се занимава с други неща, а сега работя чудесно с неговия приемник Крис Хюн. Чудесно е, че климатичните ангажименти на британските партии остават дори след изборите, това е много хубаво нещо. Не бих казал, че има държава, която използваме за модел, но има много страни, които предприемат сериозни действия и Обединеното кралство е една от тях.

Китай обеща на бизнеса субсидии за зелени технологии, а САЩ започнаха разследване заради съмнения за нарушаване на свободната търговия. Възможно ли е заради това преговорите в Канкун да блокират?
- Няма да коментирам тази ситуация, защото не е под моята юрисдикция. Не смятам, че този въпрос може по какъвто и да било начин да въздейства за блокиране на преговорите между САЩ и Китай. През последните две години разговарям много активно с моя китайски колега. Преди около 4 седмици бях в Китай и прекарах два дни с техния преговарящ.

Напоследък обсъждаме важни въпроси доста интензивно и в много конструктивен дух. Не мога да предскажа какво ще се случи в Канкун, но имаме добър диалог. Не смятам, че търговският въпрос, който споменахте, ще се окаже препятствие в разговорите за климата.

Ще се реши ли американската дилема между създаването на работни места и опазването на климата след изборите от началото на декември? В Европа е обратното – подпомагат се зелените технологии в името на икономическия растеж. 
- Администрацията и президентът Обама разглеждат зеления растеж и стимулите за икономика като напълно съвместими с развитието на чисти технологии и усилията за преминаване нисковъглеродна икономика.

Президентът много държи съществена част от нашия пакет стимули да е зелена. Пакетът е около 100 милиарда долара и някъде около 80 или 90 от тях бяха стимули и данъчни облекчения за зелени технологии. Според мен разглеждането на необходимостта от растеж и необходимостта от развитие на зелени технологии като едно цяло е част от философията на тази администрация.

Разбира се, в правителството работят много различни хора и зависи кого ще попитате. Може би ще има различия във вижданията за политиките – дали да има схема за ограничаване и търговия с емисии, стандарти за възобновяема енергия, кредити за вятърни и слънчеви проекти и т.н. Но със сигурност има сериозна ориентация в тази посока от страна на президента.

ООН обяви наскоро, че набирането на 100 млрд. долара годишно за адаптация на развиващите се държави към климатичните промени е "предизвикателна, но постижима" цел. Откъде ще дойдат парите? Чуват се обвинения, че големи държави като САЩ пренасочват средства от помощите за развитие.
- Мисля, че панелът, свикан от Бан Ки Мун, беше добър старт. Там бяха обсъдени много възможни източници – публични и частни, въглеродни пазари и най-различни други идеи. Те не се опитваха да набележат конкретни препоръки, защото сред държавите има различни мнения – от такси върху горивата за авиацията и корабоплаването до такси върху финансовите транзакции, които някои одобряват, а други не.

Разбира се, има цяла гама от източници. Все още не знаем откъде точно ще дойде цялостното финансиране. Това е малко отдалечено във времето. Целта за мобилизирането на 100 млрд. долара идва от Копенхагенското споразумение в контекста на цяла група споразумения за смекчаване и за прозрачност, които засега не са фиксирани никъде, но се надяваме, че ще залегнат. Мисля, че мерките ще бъдат по-скоро на национално равнище, отколкото на международно. Но това беше просто първият доклад върху идеи, които бяха скицирани за първи път преди година.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни, пише "Гардиън".По време на обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 Мей съобщи дългоочакваната ...
  Новини Руското военно министерство е провело финално изпитание на най-новата руска зенитно-ракетна система С-500, наречена "Прометей", съобщава руското издание "Известия", ...
  Новини Руският зенитно-ракетен комплекс "Тор-М2" е преминал изпитания в реални бойни условия, съобщи Фанил Зиятдинов, който е генерален директор на ижевския електромеханичен завод ...
  Новини Турците заложиха на партията на Ердоган на проведените днес местни избори, съобщава в. "Хюриет".Партията на Ердоган печели в 40 от всичките 81 области в Турция.Управляващата ...
  Новини Парламентът на Великобритания за трети път отхвърли споразумението за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, пише "Гардиън".344 депутати в Камарата на общините гласуваха ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?