20 Април 2024 г. Събота

"Мишлен": Токио остава гастрономическата столица на света

2010-11-25 19:15:09
Японската столица запази челното място в класация за най-голям брой ресторанти с 3 звезди от пътеводителя на френската компания "Мишлен", смятан за най-авторитетния световен стандарт за качество в заведенията.

По този начин според Червения гид на "Мишлен" Токио за четвърти пореден път е обявен за гастрономическа столица на света.

В многомилионния град има 240 ресторанта, отличени със звезди на "Мишлен". От тях 14 са признати за най-добрите (3 звезди) в категорията, описана с думите "изключителна кухня, заради която си струва пътуването". От тях 12 предлагат японска кухня, а 2 - френска.

Най-новото издание на пътеводителя за Токио, публикувано в сряда, включва и класация на най-добрите заведения, начело на която стои суши ресторантът "Араки". Един от трите ресторанта, изкачили се в елитната група, е "Усукифугу Яамадая", предлагащ рибата фугу, която е отровна, ако не се приготви правилно.

Други 52 токийски заведения са с две звезди и 174 са с една звезда. За сравнение - в Париж (вторият в класацията) звезди имат само 64 ресторанта, а 10 от тях са тризвездни. Тази година Япония се изравнява с Франция с по 26 ресторанта с три звезди.

Пътеводителят на "Мишлен" се издава от 1900 г. насам, от 20-те години започват оценките на заведения със звездички и от 1931 г. кориците му са червени, откъдето идва и името. Първият гид за Токио се появи през 2007 г., но веднага предизвика критики, че оценките са правени от чужденци, които не можели да усетят местната кухня. Две години по-късно инспекторите на "Мишлен" бяха само японци.

Япония е прочута с особеното внимание, което се отделя за приготвяне на храна, както и с ценители на майсторството, готови да чакат часове наред на опашка и да платят скъпо, за да опитат предложенията на някое заведение.

"Мисля, че Япония е единствената страна, където можете да видите как готвачът се опитва всеки ден да е по-добър от предишния в използването на едни и същи продукти и методи. Те наистина се стремят към съвършенство", коментира през "Ройтерс" Жан-Люк Наре, директор на пътеводителите на "Мишлен".

"Япония има прекрасно наследство от потомствени готвачи и невероятен набор от таланти. Много от двузвездните заведения показаха потенциал да се изкачат още нагоре", допълва той през агенция "Блумбърг".

Новост тази година е също включването на обекти от съседните градове Йокохама и Камакура, популярни сред туристите. В Йокохама 2 ресторанта получават две звезди и 14 - по една, а в Камакура има 10 заведения с една звезда.

Токийският пътеводител на "Мишлен" е първият и в Азия. След него такъв се появи само за Хонконг (на 2 декември излиза новият "Хонконг и Макао"), но според Наре в района има огромен потенциал за описание и оценка на заведения от Сингапур, Тайпе, Сидни, Делхи. Днес пътеводителите на "Мишлен" покриват 23 държави.

КРИТЕРИИТЕ:
- качество на продуктите
- приготвяне и подправки
- личността на готвача, разкрита чрез произведенията му
- консистентност на менюто
- дали получаваш качество срещу парите си.

ЗВЕЗДИТЕ:
*** изключителна кухня, която си струва специално пътуване до заведението
** прекрасна кухня, струваща си да се отбиеш
* много добър ресторант от своята категория
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати