Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Април 18
Начало arrow България arrow Срещу 2 млн. лв. София ще получи реанимиран план за трафика

Срещу 2 млн. лв. София ще получи реанимиран план за трафика

  Print E-mail
2010-11-25 19:13:09
източник: dnevnik.bg

Консултантът "Мот Макдоналд" предлага добре познати от години мерки за отпушване на трафика в София. Компанията представи вчера част от генералния план за движението в града, за изработването на който беше наета преди година и половина от Столичната община срещу хонорар от 2.3 млн. лв. Още вчера стана ясно, че "Московска" 33 няма финансова или техническа възможност да осъществи някои от идеите, за които е платила.

По отпушването на трафика обстойно работи преди шест години японската консултантска фирма "Падеко". За техния доклад общината плати  250 хил. евро, отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие. Преди три години холандски консултанти също написаха план за решаването на проблемите с движението.

Японците имаха за задача да работят по паркирането и предложиха в София да бъдат построени 20 подземни и надземни гаража, а в центъра да се въведе диференцирано заплащане по зони и часове. Още преди шест години те твърдяха, че в най-натоварената зона трябва да се плаща по 3 лв. на час, а в останалите - по 2 и 1.50 лв. За изминалите години общината не успя нито да изгради действащи подземни паркинги, нито да въведе нов ред в платено паркиране по улиците.

Идентични предложения за паркирането правят и новите консултанти "Мот Макдоналд". Разликата е, че според компанията и в събота трябва да се плаща за спиране в центъра. В крайна сметка обаче Столичната община сама изработи свой вариант за паркирането, който скоро ще бъде предложен за гласуване в общинския съвет. Той предвижда от следваща година да има две зони - синя, която обхваща цялата централна част и спирането там ще струва 2 лв. на час, и зелена, която ще е в кварталите до центъра (1 лв. за час престой).

"Мот Макдоналд" е проучила и движението по кръстовищата в София, като предлага мерки за по-голяма безопасност. Консултантът е установил, че най-опасното кръстовище е кръговото на "4-ти километър" - факт, който КАТ повтаря от години. Компанията предлага там да се сложи светофар. Общината ще има възможност да преустрои следващата година това кръстовище, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

"Мот Макдоналд" предлага още да се построят няколко буферни паркинга в периферията на града. За това няма пари, обясни Христов. "Такава подробна експертна разработка трудно можеше да бъде направена със собствен ресурс на общината", каза той в отговор на въпрос защо е било нужно наемането на пореден консултант. Христов призна, че общината няма да се съобрази с всички препоръки на компанията.

Общинският съветник Мартин Заимов, който е председател на работната група за изготвянето на генералния план, коментира, че допълнителната полза от работата на "Мот Макдоналд" е обучението на общински екип, който ще може да прави транспортни модели за бъдещи проекти.

Как беше наета "Мот Макдоналд"

Общината обяви обществена поръчка за изготвянето на генерален план за движението през 2008 г. и тогава документи подадоха "Мот Макдоналд" и френско-британското дружество "Луи Берже". На 7 ноември 2008 г. първоначалната процедура беше прекратена, защото и двата кандидата бяха отстранени. Месец по-късно поради "необходимостта от спешното изготвяне" на плана същите дружества бяха поканени от общината на пряко договаряне, спечелено от българския клон на британската "Мот Макдоналд", като стойността на поръчката беше 2.3 млн. лв. Преди това компанията, която се занимава и със строителен надзор, стана известна у нас покрай скандала с бившия директор на пътната агенция Веселин Георгиев-Батко. Консултантът сключи договор с общината през пролетта на 2009 г. когато Бойко Борисов още беше кмет, и трябваше да е готов с плана за една година. През пролетта на тази година срокът беше удължен, но компанията не беше санкционирана. Обяснението беше, че за закъснението е виновна по-скоро администрацията на общината, която не е подала навреме необходимите данни.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?