Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow България arrow Срещу 2 млн. лв. София ще получи реанимиран план за трафика

Срещу 2 млн. лв. София ще получи реанимиран план за трафика

  Print E-mail
2010-11-25 19:13:09
източник: dnevnik.bg

Консултантът "Мот Макдоналд" предлага добре познати от години мерки за отпушване на трафика в София. Компанията представи вчера част от генералния план за движението в града, за изработването на който беше наета преди година и половина от Столичната община срещу хонорар от 2.3 млн. лв. Още вчера стана ясно, че "Московска" 33 няма финансова или техническа възможност да осъществи някои от идеите, за които е платила.

По отпушването на трафика обстойно работи преди шест години японската консултантска фирма "Падеко". За техния доклад общината плати  250 хил. евро, отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие. Преди три години холандски консултанти също написаха план за решаването на проблемите с движението.

Японците имаха за задача да работят по паркирането и предложиха в София да бъдат построени 20 подземни и надземни гаража, а в центъра да се въведе диференцирано заплащане по зони и часове. Още преди шест години те твърдяха, че в най-натоварената зона трябва да се плаща по 3 лв. на час, а в останалите - по 2 и 1.50 лв. За изминалите години общината не успя нито да изгради действащи подземни паркинги, нито да въведе нов ред в платено паркиране по улиците.

Идентични предложения за паркирането правят и новите консултанти "Мот Макдоналд". Разликата е, че според компанията и в събота трябва да се плаща за спиране в центъра. В крайна сметка обаче Столичната община сама изработи свой вариант за паркирането, който скоро ще бъде предложен за гласуване в общинския съвет. Той предвижда от следваща година да има две зони - синя, която обхваща цялата централна част и спирането там ще струва 2 лв. на час, и зелена, която ще е в кварталите до центъра (1 лв. за час престой).

"Мот Макдоналд" е проучила и движението по кръстовищата в София, като предлага мерки за по-голяма безопасност. Консултантът е установил, че най-опасното кръстовище е кръговото на "4-ти километър" - факт, който КАТ повтаря от години. Компанията предлага там да се сложи светофар. Общината ще има възможност да преустрои следващата година това кръстовище, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

"Мот Макдоналд" предлага още да се построят няколко буферни паркинга в периферията на града. За това няма пари, обясни Христов. "Такава подробна експертна разработка трудно можеше да бъде направена със собствен ресурс на общината", каза той в отговор на въпрос защо е било нужно наемането на пореден консултант. Христов призна, че общината няма да се съобрази с всички препоръки на компанията.

Общинският съветник Мартин Заимов, който е председател на работната група за изготвянето на генералния план, коментира, че допълнителната полза от работата на "Мот Макдоналд" е обучението на общински екип, който ще може да прави транспортни модели за бъдещи проекти.

Как беше наета "Мот Макдоналд"

Общината обяви обществена поръчка за изготвянето на генерален план за движението през 2008 г. и тогава документи подадоха "Мот Макдоналд" и френско-британското дружество "Луи Берже". На 7 ноември 2008 г. първоначалната процедура беше прекратена, защото и двата кандидата бяха отстранени. Месец по-късно поради "необходимостта от спешното изготвяне" на плана същите дружества бяха поканени от общината на пряко договаряне, спечелено от българския клон на британската "Мот Макдоналд", като стойността на поръчката беше 2.3 млн. лв. Преди това компанията, която се занимава и със строителен надзор, стана известна у нас покрай скандала с бившия директор на пътната агенция Веселин Георгиев-Батко. Консултантът сключи договор с общината през пролетта на 2009 г. когато Бойко Борисов още беше кмет, и трябваше да е готов с плана за една година. През пролетта на тази година срокът беше удължен, но компанията не беше санкционирана. Обяснението беше, че за закъснението е виновна по-скоро администрацията на общината, която не е подала навреме необходимите данни.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?