29 Март 2024 г. Петък

Срещу 2 млн. лв. София ще получи реанимиран план за трафика

2010-11-25 19:13:09
Консултантът "Мот Макдоналд" предлага добре познати от години мерки за отпушване на трафика в София. Компанията представи вчера част от генералния план за движението в града, за изработването на който беше наета преди година и половина от Столичната община срещу хонорар от 2.3 млн. лв. Още вчера стана ясно, че "Московска" 33 няма финансова или техническа възможност да осъществи някои от идеите, за които е платила.

По отпушването на трафика обстойно работи преди шест години японската консултантска фирма "Падеко". За техния доклад общината плати  250 хил. евро, отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие. Преди три години холандски консултанти също написаха план за решаването на проблемите с движението.

Японците имаха за задача да работят по паркирането и предложиха в София да бъдат построени 20 подземни и надземни гаража, а в центъра да се въведе диференцирано заплащане по зони и часове. Още преди шест години те твърдяха, че в най-натоварената зона трябва да се плаща по 3 лв. на час, а в останалите - по 2 и 1.50 лв. За изминалите години общината не успя нито да изгради действащи подземни паркинги, нито да въведе нов ред в платено паркиране по улиците.

Идентични предложения за паркирането правят и новите консултанти "Мот Макдоналд". Разликата е, че според компанията и в събота трябва да се плаща за спиране в центъра. В крайна сметка обаче Столичната община сама изработи свой вариант за паркирането, който скоро ще бъде предложен за гласуване в общинския съвет. Той предвижда от следваща година да има две зони - синя, която обхваща цялата централна част и спирането там ще струва 2 лв. на час, и зелена, която ще е в кварталите до центъра (1 лв. за час престой).

"Мот Макдоналд" е проучила и движението по кръстовищата в София, като предлага мерки за по-голяма безопасност. Консултантът е установил, че най-опасното кръстовище е кръговото на "4-ти километър" - факт, който КАТ повтаря от години. Компанията предлага там да се сложи светофар. Общината ще има възможност да преустрои следващата година това кръстовище, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

"Мот Макдоналд" предлага още да се построят няколко буферни паркинга в периферията на града. За това няма пари, обясни Христов. "Такава подробна експертна разработка трудно можеше да бъде направена със собствен ресурс на общината", каза той в отговор на въпрос защо е било нужно наемането на пореден консултант. Христов призна, че общината няма да се съобрази с всички препоръки на компанията.

Общинският съветник Мартин Заимов, който е председател на работната група за изготвянето на генералния план, коментира, че допълнителната полза от работата на "Мот Макдоналд" е обучението на общински екип, който ще може да прави транспортни модели за бъдещи проекти.

Как беше наета "Мот Макдоналд"

Общината обяви обществена поръчка за изготвянето на генерален план за движението през 2008 г. и тогава документи подадоха "Мот Макдоналд" и френско-британското дружество "Луи Берже". На 7 ноември 2008 г. първоначалната процедура беше прекратена, защото и двата кандидата бяха отстранени. Месец по-късно поради "необходимостта от спешното изготвяне" на плана същите дружества бяха поканени от общината на пряко договаряне, спечелено от българския клон на британската "Мот Макдоналд", като стойността на поръчката беше 2.3 млн. лв. Преди това компанията, която се занимава и със строителен надзор, стана известна у нас покрай скандала с бившия директор на пътната агенция Веселин Георгиев-Батко. Консултантът сключи договор с общината през пролетта на 2009 г. когато Бойко Борисов още беше кмет, и трябваше да е готов с плана за една година. През пролетта на тази година срокът беше удължен, но компанията не беше санкционирана. Обяснението беше, че за закъснението е виновна по-скоро администрацията на общината, която не е подала навреме необходимите данни.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати