Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 26
Начало arrow Политика arrow Червените скочиха яростно срещу данък "колиба"

Червените скочиха яростно срещу данък "колиба"

  Print E-mail
2010-11-25 19:08:38
източник: dnes.bg

ГЕРБ се отказаха от данък „лукс“, но въвеждат данък „колиба“, възмути се лидерът на БСП Сергей Станишев.

Във вторник депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, според които ще се облагат имотите с данъчна оценка под 1680 лева. 

„Този данък не дава никакъв сериозен фискален ефект, но натоварва най-бедните“, категоричен беше Станишев.

Според социалистите облагането на имотите с ниска данъчна оценка само ще изнерви хората. Разходите за администрацията ще нараснат, посочи още Станишев.

В повечето случаи става въпрос за запустели селски имоти, чиито наследници живеят в големите градове.Това ще доведе до разправии и за хората, и за администрацията, смятат от БСП.

„Разходите на гражданите ще са много по-големи, отколкото приходите за фиска“, изтъкна и червеният депутат Михаил Миков.

Във Видинска област например имало около 12 хиляди такива имота. От БСП припомниха, че през 2009 г. не са се облагали недвижимите имоти с данъчна оценка до 2520 лева.

От левицата стартират подписка срещу облагането на имоти с ниска данъчна оценка, както и срещу промените в Изборния кодекс, с които се ограничава прекият избор на районни кметове и на кметове на села с до 500 жители.

Измененията вече минаха на първо четене в парламента. Според червените измененията ощетяват до голяма степен правото на българските граждани свободно да избират своите кметове.

Депутатите от Коалиция за България ще внесат и предложения за разширяването на правомощията на районните и селските кметове.

Червените не пропуснаха да подхванат за пореден път и Симеон Дянков заради интервюто му пред CNN. В него финансовият министър заяви, че след ирландската криза е време да се насочи вниманието към Португалия и Испания и да се започне подготовка за спасителен план.

„Заедно с Цветанов това лице ще носи пряка отговорност за отлагането на членството ни в Шенген“, подчерта Станишев.

„Каква подкрепа ще иска той и българското правителството от Испания и Португалия за членството в Шенген, след като раздава такива оценки и квалификации, с кой акъл се питам“, почуди се соцлидерът. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?