19 Април 2024 г. Петък

Коледа в Германия - сред автомати и под прицела на мистериозна заплаха

2010-11-25 17:39:00
Коледните пазари в Германия няма да бъдат това, което бяха. Или поне не напълно. Със сигурност и тази година ще има глювайн и щолен (типични греяно вино и коледен сладкиш - бел. авт.), но вкусът им едва ли ще е същият в компанията на тежко въоръжени с автомати полицаи, а може би и военни патрули.

Изграждането на коледни пазари още в средата на ноември напредваше заедно с новината за терористична заплаха над Федералната република, която според властите расте буквално с всеки изминал ден.

Как започна всичко

Още през септември т.г. се заговори за надвиснала мистериозна опасност от атентат в големи градове в Европа, включително и в Германия (виж графиката). Айфеловата кула в Париж беше евакуирана два пъти, а световните разузнавателни агенции се надпреварваха да предупреждават гражданите си да се въздържат от пътуване в Европа и най-вече в Германия, Франция и Великобритания.

За пръв път за конкретна заплаха обаче заговори вътрешният министър на Федералната република Томас де Мезиер, който заяви, че ислямистки екстремисти са планирали нападение в Германия в края на ноември. Още на следващия ден вече беше открит подозрителен пакет на летището във Виндхук в Намибия, за който се предполагаше, че е предназначен за пътнически полет на Berlin Air до Мюнхен и че в него има взривно устройство.

Оказа се, че пратката е била напълно безвредна, "не е имала конкретна дестинация", но не се знае как е попаднала при багажа на останалите пътници. Де Мезиер я определи като тестови куфар, но изключи възможността да е бил оставен там от представители на германските власти.

С мистериозната пратка в Намибия обаче не се изчерпват подозрителните случаи. Десетки безстопанствени куфари и изоставени пакети станаха причина за отцепване на част от редица гари и летища на територията на цяла Германия. Това предизвика въвеждането на безпрецедентни мерки за сигурност и противоречиви предложения от страна на управляващи и опозиция (виж карето) и, разбира се, бурна медийна реакция.

Силата на страха

Едва ли някой може да оспори факта, че до момента за терористична заплаха в Германия говорят всички... освен самите терористи. А немалко световни експерти неведнъж са споменавали, че терористите целят именно това – постоянно поддържане на страха. На същото мнение е и криминалният психолог Кристиян Людке.

Пред списание "Шпигел" той казва, че не очаква германците да изпаднат в паника. Според него предупрежденията от страна на правителството няма да променят драстично плановете и ежедневието на хората. "Човек има постоянно ниво на страха, който просто променя посоката си", обяснява Людке. "Това важи не след последното предупреждение за терористична заплаха, а след 11 септември 2001 г. Ако преди хората са се страхували, че могат да останат безработни,  сега се страхуват повече от атентат", допълва той.

Доколко достоверна е обаче информацията от чуждестранните разузнавателни служби, на която разчита вътрешният министър Де Мезиер, за да отправи толкова категорично послание към германците? Властите в Берлин не разкриват подробности за източниците си на информация, тъй като темата е изключително деликатна.
И все пак германското правителство е изправено пред трудната задача да прецени дали да се довери на предоставената информация, тъй като вероятно и самите германски власти не знаят доколко достоверни са източниците и методите на службите в чужбина, коментира "Шпигел".

Мерките за сигурност

- Германските полицаи няма да получат планираните си отпуски поне до края на годината, за да могат да охраняват предимно летищата и гарите, сградите на властта, както и коледните пазари в цялата Федерална република, които традиционно събират много посетители.

- Полицията поиска помощта на армията

- Правителството планира активизиране на разузнавателните агенции и службите за сигурност.

- Вътрешните министри на провинциите обмислят повторно въвеждане на съхраняването на данни от телефонните разговори и интернет комуникация през последните шест месеца като превантивна мярка за борбата с престъпността и тероризма.

- Депутатът от управляващия Християндемократически съюз Зигфрид Каудер предложи медиите да се ограничат в съобщаването за потенциални терористични мишени, особено когато заплахата е голяма.
    източник: dnevnik.bg

    Последни новини от категория Свят


    Новини
    Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
    Новини
    Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
    Новини
    Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
    Новини
    Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
    Новини
    Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
    Последни новини:
    Анкета
        Резултати