20 Април 2024 г. Събота

Борисов, Белене и Баретата изскочиха от СРС-тата срещу Цонев

2010-11-25 09:21:14

„Ако знаеш какво става в „Белене“. Бедна ти е фантазията. Ама стотици милиони са откраднати. Вследствие на което нищо няма да се случи, чуй ми думата“. Това казва бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов при една от срещите, на които се уговаря подкупа, който трябва да даде Николай Цонев, за да приключи разследване срещу него.

Срещата е от 18 март, когато Тенчо Попов и Петър Сантиров се срещат със следователя от НСлС Петьо Петров, за да уговарят даване на подкуп, за да се смачка разследване срещу Николай Цонев. Петров обаче е оборудван със скрита камера и микрофон.

По време на срещата Тенчо Попов, който е бил член на съвета на директорите на БЕХ, разказва на останалите, че лично е предал на Бойко Борисов доклад за АЕЦ „Белене“. 

„Да, преди половин година (септември 2009 – бел. ред.) Бойко го прати на главния прокурор. Сложи резолюция върху моето писмо в кабинета си и млъкна. Думичка не каза.

При положение, че го виждаш, че за кокошкарски истории излиза по телевизията и ги блещи – тоя открадна 5-6, оня открадна 20“ –Вчера за пръв път каза, че пътят за Цанков Камък струва 222 милиона...“

Тук следователят го пита дали това е в неговия доклад, а Попов отговаря утвърдително.

„За първи път го вади след 6 месеца. Щото се скараха с президента.“

Тенчо Попов казва, че от централата са откраднати стотици милиони, от което „просто ми се изправиха косите“.

Това е само част от разговорите в общо 6 срещи, записани със Специални разузнавателни средства (СРС).Цял ден Софийският градски съд гледа видеозаписи от срещите, приложени по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията от СГС Петър Сантиров.

Те са обвинени, че са дали подкуп на следователя от Националното следствие Петьо Петров, за да манипулира разследване за комуникационната система за нуждите на армията ни Странджа 2. Според обвинението Цонев и Попов дали парите, за да не се стигне до дело срещу ексминистъра, а съдия Сантиров им е посредничил.

За пръв път кадри, записани със СРС, се показват в открито съдебно заседание.

Първият заснет разговор е от средата на март, когато следователят се среща със съдия Петър Сантиров  в кафене в кв. „Гоце Делчев“, за да обсъдят случая на Цонев. Преди това, те вече са се чували по телефона, а Петьо Петров е сигнализирал в следствието, агентите в ДАНС са уведомени и разработката започва.

„Дай да видим какво правим с тоя Цонев“ - са едни от първите думи на следователя към Сантиров.

Нещо знам, че в понеделник искали да арестуват другаря Пенгезов. Ситуацията е изключително напечена

 

Интересното е, че самият Сантиров пита следователя дали изобщо Цонев знае за това дело. „Как да не знае? Тенчо, като идва и ти казва. Това му е най-голямото дело“ - е отговорът на Петьо Петров. Следователят иска от съдията да му каже „кой как иска да се оправя“Знаеш, ние ако не направим 50-60 хиляди евро, няма смисъл да го правим...Утре ще ме пита Бойко (Бойко Найденов – шеф на НСлС и зам.-главен прокурор – бел. ред.) що не излиза това дело.“

При излъчването на това видео стана ясно, че има разминавания между това, което казват участниците в срещата, и това, което е отразено в протокола от СРС-тата. Например, репликата описана в протокола „Тенчо си говори директно с него“, изобщо не се чува на записа. 

И един нелеп гаф – в протокола е описано, че когато сядат в кафенето следователят си поръчва кафе и вода, а съдията – алкохол. Друго обаче се видя – Петър Сантиров си взима вода и безкофеиново кафе, а Петьо Петров – уиски.

Защитата възрази, че на кадрите няма таймкод и така не е сигурно от кой ден и час е записът. Дата и част липсваха и на останалите 5 видеозаписа, а качеството на звука беше много лошо.

На следващата среща на 17 март в сладкарницата на Гранд хотел „София“ вече присъства и Тенчо Попов.

И той започва разговора със следователя с въпрос дали Цонев знае за въпросното дело, а Петров отговаря „На него му е много добре известно“.

Разговорът се завърта около това, че ексвоенният министър е затрупан от дела, а по думите на Тенчо Попов „него в момента са го накачили едни адвокати“.

„Източиха му едни грамадни пари, ама му точат грамадни пари. И той затуй накрая дойде и ми каза „Пич, ти ги познаваш всичките, през тебе мога да проверя кое как стои“.

Тук вече се разбират, че ще трябва да се предвидят и пари за петима специалисти, които ще изготвят експертизите, ако искат да се потули делото.

Съдийка взела 200 000 евро, за да пусне Баретата?

В този разговор, обсъждайки нещата от живота, Петров, Сантиров и Попов се разговарят и за ситуацията в съдебната система.

Тенчо Попов споделя, че е чувал, че съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева е взела 200 хиляди евро, за да пусне Баретата от ареста, но след това апелативните магистрати отново са го върнали на топло.

Въпреки, че конкретните думи са в сферата на слуховете - „чух“, „говори се“, от градската прокуратура са сигнализирали Инспектората на ВСС.

Самият съдия Сантиров пък се оказва „лош“ пророк. Обсъждайки скандалите около ВСС и акциите на МВР, той съветва другите да слушат Цветан. А на въпрос „Кой Цветан, бе“Ами, арестуван съдия ще има“.

За арест на съдия говори и Тенчо Попов на една от последвалите срещи със следователя, но обсъждат темата във връзка със скандала около председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

"Нещо знам, че в понеделник искали да арестуват другаря Пенгезов", казва Попов, който определя ситуацията като "изключително напечена"

По-късно, на друга среща на четири очи, съдия Петър Сантиров казва на Петьо Петровот тук нататък да комуникира само с Тенчо Попов.

На последвалите срещи сумата за подкупа се заковава на 50 хиляди евро, като половината ще бъдат платени в аванс, а останалите – след като приключи разследването.

В един момент Тенчо Попов казва, че е притеснен, че Николай Цонев има проблем при събирането на парите.

„Ами, кажи му, ако не такова.. приемаме, че не сме говорили и си действаме как' си трябва“, е отговорът на следователя.

„Ама, въпросът е да не водиме преговори като за Европейския съюз“, е друг от доворите на Петров. В края на краищата двамата с Тенчо Попов се разбират, че първоначално ще бъдат предадени 20 хиляди евро.

Малко по- късно се стига и до ареста на Попов – в кантората на съпругата му, след като е предал на следователя парите. Никой от разпитаните до момента свидетели по делото обаче не потвърди да е виждал Цонев да изпраща по някого плик с пари на Попов.

Следователят Петьо Петров, който вече даде показания по делото, прекара целия ден днес в Съдебната палата, гледайки заедно със съдебния състав, подсъдимите и журналистите записите, които лично е направил.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати