27 Април 2024 г. Събота

Верига магазини Лидъл

2010-11-24 23:08:02

Уикенд опашките пред граничните пунктове към Гърция ще намалеят поне наполовина.

От 25 ноември отпада основната цел за пътуване на хиляди българи към съседите - да напазаруват евтино от магазините на "Лидъл" край Драма и Солун. От четвъртък това може да стане и у нас.

Тогава отварят врати едновременно цели 14 магазина на германската верига, известна с ниските си цени. 4 ще бъдат в София (на бул. "Сливница", ул. "Резбарска" и кварталите Дружба и Надежда) и още 10 във Варна, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Петрич, Монтана, Ловеч и Габрово.

100 млн. евро е общата инвестиция на "Лидъл" у нас, съобщи управителят на компанията за България Милена Драгийска-Денчева. В началото на октомври веригата откри и логистичната си база край село Равно поле с площ от 38 000 кв. метра.

Съвсем скоро магазините на “Лидъл” у нас ще станат 40. Компанията купи обектите в България и Румъния на конкурентите си от "Плюс" , част от концерна "Тангелман". У нас те са 24. Предстои т.нар. ребрандиране, или преустройването им според изискванията на "Лидъл". Очаква се да тръгнат след около 3 месеца.

Така още със стартирането си "Лидъл" ще има почти еднакъв брой магазини с основния си конкурент "Пени маркет" при т.нар. харддискаунтъри, или вериги, които разчитат предимно на ниските цени.

Всъщност сблъсъкът между собствениците на двете компании вече е от няколко години и при хипермаркетите у нас. "Лидъл" е част от "Шварц груп", която държи и "Кауфланд", а "Пени маркет" - от "Реве груп", собственик и на "Билла". (Виж долу за групата "Шварц".)

България е 24-ата държава, в която "Лидъл" отваря магазини. От страните в ЕС няма все още само в прибалтийските републики и Румъния.

Има обаче в Хърватска и Швейцария.

Над 9000 са магазините на "Лидъл" в Европа. За компанията работят повече от 150 000 служители. Всеки ден от "Лидъл" пазаруват около 7 млн. клиенти, или почти колкото населението на България.

Залагаме на опростените структури и се концентрираме върху важните неща. Това е бизнес кредото, което носи успех на "Лидъл" вече близо 40 години.

Първият магазин отваря през 70-те години на миналия век в германското градче Лудвигсхафен. До края на 80-те години магазините на веригата вече са из цяла Германия.

Експанзията в Европа пък започва преди около 20 години. Целта е проста и печеливша - да се доставят на клиентите пресни продукти с високо качество на най-добрата цена. Принципите на "Лидъл", които спазва компанията от основаването си до днес, са практичност, ясни структури в управлението, колегиалност и справедливост в работата.

Разчита както на собствени продукти, така и на утвърдени търговски марки.

Според стратегията на фирмата у нас за 2011 г. най-късно до края на февруари броят на търговските обекти ще стане 30. Ще бъдат открити нови в София, Пловдив и Варна, както и във Велико Търново, Русе и Велинград, а през лятото - по морето и в Плевен.

Освен на собствени терени магазини ще се разполагат и на наети търговски площи За два от обектите в София - в кв. Изток и на околовръстното шосе, вече има сключени договори за наем.

Амбициозната стратегия на "Лидъл" е до три години да заеме 3% пазарен дял.

Към момента заетите в "Лидъл България" са 1000 души (от тях 430 са служителите на "Плюс" в магазинната мрежа). (24часа)

ГРУПАТА “ШВАРЦ”

През последните години германската група "Шварц" си спечели славата на една от най-динамично разрастващите се търговски компании в света. Двете й основни дъщерни фирми са по-меката в дискаунта "Кауфланд" и по-твърдата "Лидъл". В момента "Кауфланд" има 580 обекта в Германия и 370 в чужбина. През тази година веригата планира да достигне хилядния си филиал.

При "Лидъл", от която идват почти 60% от оборота на групата, близо две трети от бизнеса са на чужди пазари (5,8 хил. от общо 9 хил. обекта). Очакванията за 2010 г. са за близо 57 млрд. евро общ оборот.

Schwarz Beteiligungs GmbH е фамилна компания, чийто мажоритарен собственик с 99,9% дял е фондацията Dieter Schwarz GmbH. Структурата на концерна включва осем фондации (основните от тях са Lidl Stiftung & Co. KG и Kaufland Stiftung) и близо 600 дъщерни фирми.

източник: 24chasa.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати