16 Април 2024 г. Вторник

Кои са баш милионерите на властта

2010-07-03 18:21:32

Излиза, че най-богатите български политици са Дянков и Плевналиев. Доган се нарежда едва на четвърта позиция.

Това показа справка на имотните и данъчни декларации на политиците за изминалата година. Повечето богати политици са от обкръжението на Бойко.

Първи в класацията за най-богати политици на български терен е Симеон Дянков. Вицепримиерът и неговата съпруга Каролин имат налични около 600 000 лв. в пари, влогове и акции. Сред останалите колеги на Дянков има и такива, които са с по-тлъси банкови сметки, но Дянков излиза на първо място, заради стойността на къщата си във Вашингтон, която струва повече от два милиона лева – 2 150 000 лв.

Втория богаташ е Росен Плевнелиев, който е министър на благоустрояването и строителството и притежава завидната сума от 1.7 млн. лв. Освен това министърът е декларирал и пет парцела, както и “Ауди”, което е на стойност повече от 37 хил. лв. Бронзът по богатство е за заместник министъра на здравеопазването Иван Миланов. Влоговете, които той и жена му притежават са за стойност над 1 161 932 лв. Освен обаче, че има много в кеш, Миланов се оказал и много имотен. В имотната му декларация фигурират пет апартамента в София, два в Слънчев бряг, един в Стара Загора и магазин, който е на името на жена му в Поморие. Освен това има и два гаража в София и парцел в Своге.

Едва на четвърто място по богатство се нарежда миналогодишният лидер Ахмед Доган. Той все още е в топ 10 заради хонорара си от 1.1 млн. лв., които каза че е взел за консултантски услуги по четирите мегапроекта на предишното правителство.

Петото място заема Емил Димитров – депутат от ГЕРБ. Той бе прочут с това, че от 49-те заменки на гори, заради които България подлежи на санкция, две са свързани именно с него. Депутатът е декларирал 1 000 000 лв. от продажбите на дялове, както и 54 537 лв. налични в момента. Освен това той има и десетки декари гори и ниви.

На шесто място е заместник министъра на икономиката Евгени Ангелов. В неговата декларация има над 800 000 лв. негово притежание, както и на съпругата му във вид на влогове, акции, както и налични пари. Освен това той е записал и два апартамента в Лондон. Единият е на стойност 508 331 лв. през 2000 година, а другият през 1996 година за 180 740 лв.

Следващ е депутатът от ДПС Гюнер Сербест с 575 945 лв. декларирани. 192 539 лв. са във вид на влогове и налични, а 383 406 лв. са от производство на тютюн и други дейности.

Осми се нарежда вече бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев. Той заедно със съпругата му имат 553 599 лв., които са по банкови влогове и като налични средства.

Десислава Танева е под номер девет в топ 10 на най-богатите депутати. Тя беше земеделски министър, но за кратко, когато премиера я освободи заради съмнения в конфликт на интереси. Към момента тя е шефка на земеделската комисия в парламента и е декларирала налични и по влогове 466 581 лв.

Последен на номер десет е министърът на културата Вежди Рашидов с 302 587 лв.

източник: kliuki.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати