26 Април 2024 г. Петък

Отслабвайте чрез водата в храната

2010-11-24 17:34:56
Проучване на университета в Токио е установило, че жените които ядат храни с високо съдържание на вода, са по-слаби и имат по-тънки талии. Според учените, водата в тези храни засища и намалява апетита.

Включете в диетата си повече от следващите плодове и зеленчуци. 90% от тяхното съдържание е вода.

Броколи
Този зеленчук е богат източник на фибри и калций. Той е известен и с противораковото си действие. Употребявайте го за приготвяне на салати, супи, предястия и гарнитури.

Зеле
Зелето, което е богато на антиоксиданти - като витамин С,  укрепва силно имунитета. Най-полезно е да се яде сурово или задушено. От него стават вкусни салати, например салата от зеле и сладки ябълки, поляти с оцет.
 
Карфиол
Като всички кръстоцветни зеленчуци, карфиолът е пълен с растителни вещесгва, които борят рака. Освено това той е богат източник на витамин С и В. Най-полезно е карфиолът да се консумира в суров вид или задушен на пара.
 
Грейпфрут
Този плод е изключително полезен за сърцето. Той съдържа витамин С, фолиева киселина и калий, а също така и пектин – разтворими фибри, които борят атеросклерозата. В розовия и червения грейпфрут има допълнително витамин А и ликопен – фитохимикал, който пази стените на артериите от вредното за тях окисляване. Когато купувате грейпфрут, избирайте по-тежките плодове.
 
Маруля
Салатата от маруля е една от най-диетичните храни. В половин килограм маруля има само 60–70 калории, а тя е богат източник на В витамини, фолиева киселина и манган, който регулира кръвната захар и имунната система. Избирайте сортовете с по-тъмнозелени или червеникави листа – те съдържат най-много полезни вещества.

Репички
Репичките изобилстват от калий, фолиева киселина, антиоксиданти и серни вещества, които подпомагат храносмилането. Не пренебрегвайте и листенцата им, които съдържат 6 пъти повече витамин С и повече калций от корените. Добавяйте ги на тънки парченца към зелените и зелевите салати.
 
Спанак
Този крехък и вкусен листен зеленчук е богат на желязо, фолиева киселина и витамин К. Той съдържа и здравословните антиоксиданти бетакаротин и витамин С, както и фитохимикала лутеин, който предпазва очите от възрастовата дегенерация на макулата. Приготвяйте от спанака супи, салати, добавяйте го леко задушен към пълнежа на омлетите, като гарнитура към основни ястия.  
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати