Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 22
Начало arrow Свят arrow Гюл към ЕС: Ние ви пазехме от комунистите, те сега са при вас, а ние - навън

Гюл към ЕС: Ние ви пазехме от комунистите, те сега са при вас, а ние - навън

  Print E-mail
2010-11-24 17:31:49
източник: cross-bg.net

В турската преса продължават коментарите за проведената среща на високо равнище в Лисабон. Изглежда, че в Анкара резонансите са най-силни и дълго няма да утихнат.

В местните експертни кръгове доминира мнението, че Трябва да кажем за котката, че е котка. Заплахата за Алианса е Иран."

Именно тази част от встъплението на Сакрози е станала причината за поредния турско-френски политически скандал. Нещо повече, точно Париж е бил най-големият противник на турското предложение за неспоменаването на Техеран като основна заплаха за НАТО. Сакрози е бил склонен думата Иран да бъде заменена с „Близък Изток", но и тогава Анкара се е противопоставила и е удържала успех.

Вестник „Миллиет"Трябва да изкараш от съзнанието си Иран. Отбранителната система се базира върху балистични ракети и не е насочена към нито една страна .... Днес може да е срещу една, а утре - срещу друга страна. Понастоящем има 30 държави, които развиват балистични ракети. Ние (НАТО - бел. авт.) не можем да упоменем някоя от тях за сметка на друга. Нещо повече, НАТО е отбранителен, а не офанзивен съюз."

Турската преса с удовлетворение съобщава, че тези аргументи са натежали пред американския президент Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън. В крайна сметка те са подкрепили позицията на Анкара срещу тази на Париж.

В кулоарите Абдула Гюл подробно обяснява, че Турция не желае регионът да се превърне във втори Ирак. Анкара също така не иска Близкият Изток да преживее това, което тази държава преживя през 90-те години на миналия век. Става въпрос за икономическото ембарго, глада, мизерията и неконтролируемите миграционни процеси. Гюл ясно заявява, че неговата страна е част от Близкия Изток и след като Иран също е там, за добро или за лошо, всички протичащи там събития се следят с повишен интерес. Турският държавен глава отбелязва, че неговата дипломация ще използва всички средства, за да се противопостави на посочването на Иран като основна заплаха. Целта е да не се допусне повторение на драмата с Ирак. По-нататък в ироничен дух той прави алюзия към отминали етапи на американската външна политика, отбелязвайки че Турция не говори за държава от Латинска Америка, а за нейната съседка Иран.

Абдула Гюл направи ясно разграничение между проблема с балистичните ракети, които развива Иран и неговото ядрено досие. Според Гюл балистичните ракети не са проблем за турските национални интереси. Той счита, че тъй като Иран е съседна държава е достатъчно Техеран да използва само своята тежка артилерия, за да превърне Турция в обект на агресия. Според президента важни са главите на ракетите, а не самите те. Гюл е на мнение, че всяка държава има право да изработва своя собствена концепция за сигурност, без обаче да поясни дали с всяка такава би се съгласил.

„Днес не може да се каже, че Иран произвежда ядрено оръжие. Същото твърди и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Последната иска от Иран единствено дейността му да бъде по-прозрачна."

Интересна е критиката на Абдула Гюл като ръководител на страна, кандидатстваща за пълноправно членство в Европейския съюз, към ръководството на ЕС и лично към Никола Саркози. За отбелязване е, че в случая турският президент много бързо прави прехода от една тема към друга, игнорирайки факта, че преди минути е заявил принадлежността на своята родина към региона на Близкия Изток. Той обвинява ЕС, че неговото ръководство не е спазило обещанието си към Турция и поради тази причина е избухнала кризата в доверието между Брюксел и Анкара. Европейската комисия е била обещала на Анкара да я приобщи към Агенцията за европейска отбрана, но не е спазила думата си.

С други думи Анкара открито негодува, че е била щит срещу бившите страни-членки на Варшавския договор по време на Студената война, които днес вече са пълноправни членки на ЕС и НАТО. Турция обаче продължава да е в чакалнята на ЕС, а бившите комунисти вече са част от западния свят. Това, според Анкара, е крайно несправедливо, особено в областта на сигурността. В сравнително-исторически план подобен изблик на гняв от страна на Гюл прилича на изречената преди повече от 15 години Представете си държави, които са на по-ниско политическо и икономическо равнище от Турция като България, Чехия и Словакия да изпреварят Турция в ЕС." На практика, отношението на Анкара към въпросните страни е същото, само са спестени имената на „изостаналите държави".

Пред журналисти Абдула Гюл определя турско-американските отношения като отлични. Дори той счита, че те са по-добри, отколкото преди 20 години. Според президента причината е в това, че „сега Анкара знае какво иска". Гюл счита, че именно Турция е извоювала уважението към НАТО и че, „ако не е била нейната принципна позиция, то срещата на високо равнище в Лисабон е нямало да свърши практически за 10 минути". С други думи, Гюл твърди, че именно Турция е основният фактор за провеждането на успешния, превърнал се в исторически, форум на Алианса в португалската столица.

Кадри Гюрсел от вестник „Миллиет", който е един от известните опоненти на сега управляващите в Турция, отстоява тезата, че решението на правителството да участва в ПРО е рационално. В същото време то показва несъстоятелността на принципа на настоящата дипломация в Анкара за поддържане на „нулеви проблеми със съседите". Авторът отправя реторичния въпрос защо Турция е подписала за противоракетния щит след като твърди, че няма никакви проблеми с Иран. Според него поведението на ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган е показало, че е „страната е напуснала западния блок и се е присъединила към Изтока".
Интересно и силно симптоматично е също и мнението на председателя на фондация „Човешки права и свободи" Бюлент Ялдъръм. Неговият неправителствен субект организира в края на месец май тази година т.нар. „Флотилия на свободата"Ние (турците - бел. авт.) се надяваме Турция да избере съседите си."

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Руското военно министерство публикува видео от стрелба от кораби от арктическата група на Северния руски флот в района на архипелага Земя на Франц Йосиф в северната част на Баренцово море, ...
  Новини Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни, пише "Гардиън".По време на обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 Мей съобщи дългоочакваната ...
  Новини Руското военно министерство е провело финално изпитание на най-новата руска зенитно-ракетна система С-500, наречена "Прометей", съобщава руското издание "Известия", ...
  Новини Руският зенитно-ракетен комплекс "Тор-М2" е преминал изпитания в реални бойни условия, съобщи Фанил Зиятдинов, който е генерален директор на ижевския електромеханичен завод ...
  Новини Турците заложиха на партията на Ердоган на проведените днес местни избори, съобщава в. "Хюриет".Партията на Ердоган печели в 40 от всичките 81 области в Турция.Управляващата ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?