26 Април 2024 г. Петък

Какво съкращава Ирландия - една добра и много лоши новини

2010-11-24 17:25:32
Правителството на Ирландия представя 4-годишния си план за нормализиране на разходите и увеличаване на приходите. С него Дъблин се надява да изведе страната от дълбоката финансова криза, заради която се наложи да се иска помощ от МВФ, ЕС и ЕЦБ, вероятно в рамките на 85 млрд. евро.

Според първите данни, посочени от премиера Браян Коуън, добрата новина е, че се запазва корпоративният данък от 12.5% - един от най-ниските в Европа, за да не се отблъскват инвеститори.

Но след тази иде серия лоши за ирландците новини.

До края на 2014г. ще трябва да бъдат спестени 15 млрд. евро разходи (това е почти 10% от годишния БВП). Не е ясно как ще се променят данъци, такси и акцизи, защото това ще е описано в закона за бюджета, който ще бъде представен в парламента на 7 декември.

Известно е само, че две трети от сумата (т.е. 10 млрд. евро) ще се събере от съкращаване на разходи и една трета - от данъци.

Общо 24 750 работни места в публичния сектор ще бъдат закрити. Така публичният сектор на Ирландия ще се върне до нивата от 2005г.

Заплащането ще се свие с 1.2 млрд. евро за целия период. Пенсиите на бюджетните служители се намаляват, за да се спестят 100 милиона евро.

Минималната почасова заплата се намалява с 1 евро до 7.75 евро на час.

ДДС се вдига от 21% днес до 22% през 2013г. и до 23% през 2014г. По този начин ще се съберат допълнително 620 млн. евро.

До 2014г. правителствените разходи трябва да се свият със 7 млрд. евро, което означава връщането им на нивата от 2007г.

Социалните разходи ще намалеят за този период с 2.8 млрд. евро. Това ще бъде постигнато по различни канали - чрез реформа на детските надбавки и помощи, социални програми, активизиране на работната ръка, структурни реформи и намаляване на безработицата. Ако и това не стигне, ще се прилагат допълнителни мерки, включително намаляване на заплащането.

Различни пенсионни схеми ще бъдат предложени с новите трудови договори и в тях ще се предвижда намаляване на пенсията с 10%.

Възможно е вдигане на пенсионната възраст на 66 години през 2014г., на 67 години през 2021г. и на 68 години през 2028г.

В опит да окуражи сънародниците си премиерът на няколко пъти подчерта, че това са мерки за възстановяване и поддържане на доверието към страната и растеж на икономиката. Коуън изрично настоя, че това е планът на правителството на Ирландия, а не на МВФ.

Финансовият министър Браян Ленихън допълни, че възстановяването ще стъпва на експортно ориентирана икономика. Коалиционните партньори от Зелената партия обявиха, че ще подкрепят плана, защото включва редица екоинициативи, както и обещание за реформиране на енергийния пазар и на комуналните услуги.

Както се очакваше, въвежда се нов имотен данък (наричан "такса върху стойността на обекта" - site value tax), който ще струва на собствениците до около 200 евро до 2014г.

Постепенно ще се разширява обхватът на подоходния данък - необлагаемият минимум ще падне към 2014г. от днешните 18 300 евро годишно на 15 300 евро. В момента близо 45% от работещите не плащат подоходен данък. Според изчисления на икономисти този дял ще падне за 4 години до 35% и така в хазната ще влязат почти 2 млрд. евро. По този начин страната ще се върне към данъчната структура от 2006г.

Преговорите с МВФ се водят с допускането, че 6 от 15-те милиарда евро ще бъдат спестени в рамките на следващата година. Това означава, че около 40% от цялата програма е изнесена в първата от четирите години на плана.

Крайната цел е да се намали до 3% от БВП бюджетният дефицит на Ирландия, който за тази година ще е 10.7% от БВП, обяви Коуън. Догодина целта е 9.1%, за 2012г. - 7%, за 2013г - 5.5% и за последната 2014г. - 2.8%.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати