29 Март 2024 г. Петък

Канадска правна фирма започва мегадело срещу Facebook

2010-07-03 18:17:40
Канадската правна кантора Merchant Law Group започва високоприоритетно дело срещу Facebook заради нарушение при запазването на сигурността на личните данни на потребителите си.

 

Facebook има редица законови проблеми заради политиката си на сигурност през последната година. Така например на 4-и февруари 2009 г., без адекватна комуникация или съгласие от потребителите си, Facebook ревизира своите условия за употреба, заявявайки широки, перманентни и ретроактивни намерения да разкрие личната информация на потребителите, дори и на тези, които са изтрили акаунтите си. Компанията съобщи, че е възможно да обяви "името, интересите и потребителската снимка за каквато и да е цел, включително търговска или рекламна."

Сблъсквайки се с многобройни възражения от страна на потребителите си и след като беше заплашен със законови действия от страна на американските федерални служби, Facebook отмени предложените промени.

В иска на кантората се посочва, че възможностите, предоставени от Facebook на неговите потребители, са материално подвеждащи и предвидени да доведат до неоторизиран достъп и нарушения на сигурността, както и до усвояване на личната им информация, също така, включително и не само, до нарушения на Защита на личната информация и електронните документи и други нарушения на закона и общото право.

Упоменато е, че "всъщност, промените, постановени от Facebook на 19-и ноември 2009 г., 9-и декември 2009 г. или тези от 20-и януари 2010 г., са били измамно описани, карайки потребителите да вярват, че тяхната лична информация е защитена от неоторизирано споделяне, употреба и разпространение."

Тони Мършант от адвокатската кантора обобщава: „Това е класическа уловка. Прозорецът ви приканва да завишите своята сигурност. Всичко непроменено отива в по-малко сигурна позиция по подразбиране, позволявайки на Facebook да продава вашата лична информация. По този начин ловците на лични данни могат демографски да таргетират и да продават на потребителите на Facebook, базирайки се на години, приход, пол, интереси и афинитети."

Антъни Мършант, познат като Тони Мършант, е един от най-известните канадски юристи с над 650 публикации във водещи правни журнали. Фирмата му The Merchant Law Group LLP е също добре позната с ангажираността си в обществени процеси в Канада, включително и с известните си процеси "Ейджънт Ориндж ("Agent Orange"), "Лорд Блек и Холинджър" ("Lord Black and Hollinger"), "Уинърс Хоумсенс" ("Winners-HomeSense"), "Мейпъл Лийф Фуудс" ("Maple Leaf Foods"), "Маттел" ("Mattel"), "Меню Фуудс" ("Menu Foods"), "Авандиа" ("Avandia") и много дела, свързани с медикаментозни предписания.

"Мършант Лоу Груп" ще преследва действията на Facebook от своите офиси в Монреал, Торонто, Уинипег, Реджина, Саскатуун, Едмънтън, Калгари, Ванкувър и Виктория. Искът е бил подаден в 11 часа сутринта стандартно източно време в Уинипег, Манитоба, в една от северноамериканските подведмоствени юрисдикционни области, която изпълнява властта и пълномощията си национално и международно.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати