27 Април 2024 г. Събота

Човекът тръгва към тъмната страна на Луната

2010-11-24 17:22:11

Компанията "Локхийд Мартин", подизпълнител на НАСА, разработва мисия, в рамките на която към обратната страна на Луната ще бъде изстрелян космически кораб с астронавти на борда.

Стартът е предвиден за 2016-2018 г., съобщи сайтът Space.com. Мисията е получила названието L2-Farside Mission (в превод от английски това означава "L2-мисия към тъмната страна на Луната").

Абревиатурата L2 съответства на т.нар. Точка на Лагранж 2 на системата Земя-Луна - област от космическото пространство, където космическите кораби остават да "висят" неподвижни над дадена точка от лунната повърхност, допълва БТА.

От "Локхийд Мартин" предвиждат да използват по време на мисията ракетата "Орион", разработена за лунната програма на САЩ. Астронавтите на борда ще наблюдават работата на роботи на повърхността на Луната и ще контролират действията им. Предвижда се екипажът от астронавти да остане в космоса в продължение на месец.

Представители на "Локхийд Мартин" отбелязват, че по време на мисията L2-Farside Mission ще се изследват възможностите на хората да понесат условията в далечния космос в продължение на относително дълго време, но без сериозен риск за тяхното здраве. Изследователите ще тестват системите за безопасност на "Орион", които в перспектива ще бъдат използвани и за по-продължителни полети.

По време на L2-Farside Mission ще бъдат проверени последствията от по-бързото навлизане в атмосфферата на хора и на космически кораб (средно скоростта ще е с 40-50 процента по-голяма, отколкото при завръщане от околоземна орбита).

Според представители на компанията мисията L2-Farside Mission ще е полезна за разработката на по-глобални бъдещи пътешествия в космоса, в частност кацането на хора на астероиди и полет до Марс.

Тези две цели са сред основните приоритети в новата американска стратегия за усвояване на космоса. Мисията към астероид е предвидена за 2025 година, а пилотираният полет до Марс - за 2030 година.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати