27 Април 2024 г. Събота

Спор в съда: Колко съпруги може да има един мъж?

2010-11-24 17:09:46
Необикновен процес предизвика сериозна полемика в добрата стара Канада. В страната на кленовете умуват дали законът срещу многоженството противоречи на гарантираното от конституцията право на религиозна свобода, пише BBC. Очаква се съдът да се произнесе след няколко месеца. 

Цялата шумотевица се завърта около живописното селце Баунтифул, разположено в близост до границата със САЩ в най-западната канадска провинция Британска Колумбия. Това, което отличава селцето от 1200 други в същия регион, е, че за жителите му полигамията е нещо нормално и често срещано. Така е повече от половин век, въпреки че многоженството е незаконно по канадските закони. 

Това обаче не притеснява никого в Баунтифул. Селцето е заселено през 1946 година от американски последователи на сектата „Фундаменталистка църква на Исус Христос на светиите от последните дни’”, отцепила се от основната Мормонска църква.

За разлика от „църквата майка”, която забранява полигамията преди повече от 100 години, сектата проповядва, че всеки вярващ мъж трябва да се ожени последователно за поне три жени, за да може един ден да отиде в рая. 

Сега местното консервативно мормонско „отроче” има пълен контрол върху живота на хората в селцето и налага веруюто си безкомпромисно. 

В интерес на истината наказанието за полигамия в Канада е до пет години затвор, но досега има само един осъден, и то през далечната 1899 година. Затова властите в Британска Колумбия често са обект на критики от редица правозащитни организации за липсата на сериозни санкции срещу многоженството. 

В повечето случаи обаче ръцете на правосъдието са вързани заради Хартата за права и свободи, приета преди 28 години. Според документа религиозната свобода е гарантирана като конституционно право. 

През последните две десетилетия Баунтифул е свързван с редица обвинения за сексуално посегателство върху деца, насилствено сключване на брак и трафик на булки тийнейджърки между Канада и САЩ. 

Преди година враждуващите помежду си религиозни водачи в селцето – епископ Джеймс Олер и неговият предшественик Уинстън Блекмор, са арестувани и изправени пред съда за полигамия. 

Уинстън Блекмор, който е свален от поста заради противопоставяне на централното управление на сектата в Юта, е обвинен, че има 20 съпруги. 9 от тях са били непълнолетни при сключването на брака, а 4 на възраст под 15 години. Освен това Блекмор съвсем открито говорил за сексуалните си взаимоотношения с момичета в тийнейджърска възраст. 

Джеймс Олер, назначен на мястото на Блекмор, е по-скромен – имал само две жени. 

В крайна сметка обвинението не издържа заради технически формалности. 

Прокурори изтъкват, че нежеланието на засегнатите жени да застанат на свидетелската скамейка, както и фактът, че всеки „многоженец” на практика има само една законна съпруга – първата, а другите могат да бъдат обявени за самотни майки, прави съдебното преследване доста трудно. 

В Канада обаче се надига все по-сериозна вълнà от възмущение срещу полигамията. 82% от канадците са твърдо против легализирането на многоженството. 

Правни експерти, наети от местните власти, вече работят усилено, за да докажат в съда, че полигамията е във вреда на жените. Като аргумент се изтъква, че религиозните свободи би могло да бъдат пренебрегнати, ако в специални ситуации като тази с полигамията може да се твърди, че свободата на вероизповедание води до нараняване на трети хора. 

Журналистка Дафне Бреймхам, която дълги години прави разследване за живота на мистериозното общество в Баунтифул, е категорична, че освен на жените, полигамната секта нанася жестоки психически поражения и на голяма група мъже, наречена от Бреймхам „загубените момчета”. 

Това са представителите на силния пол, които по една или друга причина не получават благословия за сключване на брак. Така те остават на дъното, те са аутсайдерите, които имат едно-единствено призвание – робския труд. Защото им казват, че само ако работят упорито, може и „да получат” съпруга. Ако решат да напуснат Баунтифул, те влизат изцяло неподготвени във външния свят и оцеляването им (психическо и физическо) е заложено на карта. 

„В Баунтифул има нещо, което никой не получава... правото на избор”Нямаш право на избор за кого да се омъжиш. Нямаш право на избор за кого да работиш!”

Въпреки всички разкрития обаче има юристи, които не са убедени, че категорично криминализиране на полигамията е правилното решение. „Самите жени, които са жертви, ще се окажат под ударите на евентуален нов закон и също ще бъдат застрашени от пет години затвор. А това вече е лишено от смисъл”, коментира пред BBC професорът по право от университета „Куинс” Бевърли Бейнс. 

Според нея схващането, че криминализирането на многоженството ще доведе до нещо положително, е грешно. 

Сега се очаква решението на съда. Ако се стигне до заключение, че полигамията е защитена от конституцията, то Канада ще стане първата страна извън Африка и мюсюлманския свят, която ще легализира многоженството. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати